Kako podržati male farmere u eri globalizacije?

„Rakija iz Rakije“ na međunarodnom skupu u TorinuDanas je , u Torinu,počeo međunarodni forum „Poreklo,različitosti i teritorije“ koji je okupio 110 učesnika iz više od trideset zemalja sa svih kontinenata na kome se raspravlja o tome kako unaprediti poslovanje malih,porodičnih farmi u eri globalizacije koja je,neminovno, zahvatila i poljoprivredu.Svetska populacija raste iz godinu u godinu a to zahteva sve više hrane koja se neravnomerno proizvodi i još neravnomernije distribuira. Do 2045 godine planeta će imati 9 milijardi stanovnika i glavni problem neće biti nedostatak životnog prostora, već nedostatak osnovnih životnih namirnica, vode i hrane. I dok su 1973 godine samo tri grada na svetu imali status megapolisa(preko 10 miliona stanovnika, danas ih je skoro 30).Samo ovi podatci jasno kazuju da se svet kreće u pogrešnom razvojnom smeru i da proizvodnja hrane nije samo ekonomsko već i strateško pitanje svake zemlje.U takvim okolnostima  odgovorne zajednice ovom problemu treba da pristupaju planski,kontinuirano i efikasno.Jedan od segmenata delovanja je stvaranje uslova da mali proizvođač hrane imaju ekonomske motive-ekonomsku održivost.To se,pored drugih mera, može postići i  merama društvene podrške malim proizvožačima, u našem slučaju malim seoskim gazdinstvima.Ona,pak,treba da maksimalno koriste postojeće lične i kolektivne materijalne resurse ali i znaje i tradiciju.I baš ta komponenta tradicionalno trebala bi da se osnaži aktivnom podrškom zajednice jer se predpostavlja da ,iza tog pojma,stoji generacijsko iskustvo u proizvodnji nekog proizvoda koje u sebi sublimira dobru praksu i dobra iskustva.Zato je fokus pažnje učesnika foruma u Torinu i bila razmena iskustava malih porodičnih farmi koje su uspele da se izbore za svoje mesto pod suncem i čiji su proizvodi stekli svoju poziciju na globalnom tržištu hrane pored velikih igrača, multinacionalnih kompanija koje posluju u proizvodnji hrane.

 

Još jedna poruka   mira sa kraljevačkog stratišta !

Kraljevo obeležilo sedamdesettreću godinu od krvavog oktobra 1941.godineU utorak, 14.oktobra, u Kraljevu je održana tradicionalna komemoracija,  u Spomen-parku, u znak sećanja na zločine fašističke soldateske učinjene oktobra 1941 godine. Između 15 i 20.oktobra 1941.godine pripadnici 749. i 737. puka 717 divizije Vermahta izvršili su  bezuman zločin nad stanovnicima Kraljeva i izbeglicama iz Hrvatske i Slovenije kao i sa Kosova koje su početkom rata spas potražili u gradu na Ibru. U periodu od 15 do 20 oktobra 1941.godine  u više navrata u neposrednoj blizini tadašnje Železničke radionice  podno Grdičkog brda streljano je preko 2000 ljudi( do sada personalizovani podatci za 2190 streljanih).U znak sećanja na te dane u utorak je  održana komemorativna sednica Skupštine grada na kojoj je magistar Dragoljub Danilović profesor kraljevačke Gimnazije održao tradicionalnu  oktobarsku  besedu. On je  ,tom prilikom ,između ostalog rekao i:„ Na dan Pokrova presvete Bogorodice, 14.oktobra podsećamo se na događaj koji  je  Kraljevo uveo na mapu mesta masovnog stradanja i mesta ozbiljnog suoačavanja evropske civilizacije sa sopstvenom prošlošću“. Odmah po održavanju sednice Skupštine  formirana  je  tradicionalna kolona koja  se, ulicom Oktobarskih žrtava, uputitla  na Spomen park gde je , najpre , održan  parastos, a  potom su  glumci kraljevačkog pozorišta izveli  scenski oratorijum „Poruke i oporuke“ koga je  ,po dokumentarnim sećanjima o streljanju talaca  u Kraljevu,  priredila Biljana Konstadinovi a režirao Miodrag Dinulović.Sednici Skupštine grada i komemoraciji u Spomen parku prisutvovali su i predstavnici Maribora, komande 2.brigade Vojske Srbije, podružnice Zavičajnog društva „Kraljevo“ iz Beograda i dugi. Po lepom vremenu u Spomen parku okupilo se i nekoliko hiljada kraljevčana, mahom mladih, a vence su najpre položili  potomci porodica stradalih talaca a potom i svi dugi: predstavnici lokalne samouprave, državnih organa i institucija.I ovoga puta sa Spomen-parka je upućena snažna poruka za mir u svetu sa željama da se kraljevački oktobar više nikada i nigde ne ponovi.

Kraljevo uputilo apel za mir i smanjenje socijalnih razlika

Kraljevo obeležilo svoj praznik - KraljevdanSvečanom sednicom Skupštine grada  i prigodnim umetničkim programom organizovanim u Domu Vojske  obeležen je 7.oktobar – Kraljevdan  koji se od 1998.godine obeležava kao dan grada a koji  Srpska pravoslavna crkva  obeležava u spomen i slavu Stefana Prvovenčanog drugog sina  Stefana Nemanje  rodonačelnika dinastije Nemanjić koji je ,zajedno sa bratom Savom prvim arhiepiskopom srpskim , sagradio manastir Žiču. Blizina  manstira Žiče, tog nesvakidašnjeg dragulja srpske duhovnosti i državnosti, trajno je odredila i mesto  grada Kraljeva  u  narodu što je najbolje iskazano njegovim imenom  koga mu je svojim ukazom  od  19.aprila 1882.godine darivao kralj Milan Obrenović u povodu   miropopazanja  obavljenog u manastiru Žiča a posle njegovog proglašenja za srpskog kralja učinjenog 6.marta  te iste godine.Pozdravljajuči prisutne goste, među kojima je bio ambasador Belorusije u Srbiji Vladimir Čušev, gradonačelnik poljskog grada Zelena Gora Januš Kubicki, kao i predsednici opština i gradonačelnici nekoliko gradova iz Srbije, Crne Gore i Republike Srpske,predsednik Skupštine grada Kraljeva Sreten Jovanović je između ostalog rekao:  „Neka i ovo  današnje skromno slavlje i podsećanje na našu burnu prošlost bude najpre shvaćeno kao apel za mir u svetu koga upućuju građani Kraljeva - grada koji je nebrojeno puta u svom trajanju krvlju plaćao  danak miru.Stradanje naših predaka i budućnost naših potomaka daju snagu ovom  apelu za  mir u svetu  koga upućujemo sa ovog mesta u danu našeg velikog praznika. Borimo se zajedno da svet mira i blagostanja zameni ovaj svet sve većih socijalnih razlika i sve brojnih bezumnih ratova poručuje, danas na svoj praznik, Kraljevo“.Danas su dodeljena i priznanja grada za 2014 godinu.

 

Hroničar Kraljeva dr. Milan Matijević  okupio zavičajce u Beogradu

Počela je nova sezona druženja kraljevčana u BeograduPosle uobičajene letnje pauze beogradska podružnica Zavičajnog društva „Kraljevo“ otpočela je novu sezonu okupljanja. Ljubaznošću  i na poziv kraljevčanke Marine Lukić-Cvetić, direktorke Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka Srbije, kraljevčani u Beogradu  su se okupili  u  prostorijama Zavoda  i u prijatnom druženju   proveli  nekoliko sati.Moderator duženja  je bio dr. Milan Matijević nesebični hroničar Kraljeva koji, decenijama unazad, proučava događaje i znamenite ljude iz kraljevačkog kraja. On je ,do sada, objavio nekoliko knjiga  u kojima je izneo  rezultate svoga bavljenja izučavanjem prošlosti Kraljeva i okoline. Tako je ,prošlog petka, pred svojim zavičajcima u Beogradu  govorio o svoje dve knjige. Njapre je, povodom obeležavanja stote godišnjice od početka I svetskog rata predstavio svoju knjigu „Kraljevački spomenici-Soluncima u slavu“ u kojoj se posebno bavio selidbom  a potom i povratkom spomenika soluncima iz centra Kraljeva.Sudbina ovog spomenika koji danas krasi centar grada na osobeni način svedoči o našim naravima  i prošlim vremenima. Popularni „Milutin“ je početkom šezdesetih godina premešten na gradsko groblje sa nemuštim obrazloženjem da ometa efikasnije rešavanje problema sve gušćeg saobraćaja u centru grada.Dvadesetdve godine kasnije, novembra 1982.godine spomenik je,posle akcije koju je predvodio tadašnji predsednik opštine Branko Maričić i koju je svojim prilozima podržalo preko 35 000 građana, vraćen u centar grada. I sam dr Matijević bio je aktivni učesnik povratka spomenika kao tadašnji podpresednik opštine. I druga knjiga koju je autor prestavio  u Beogradu privukla je dosta pažnje a  zove se „Kraljevačke kolonije“. U ovoj knjizi dr. Matijević predstavlja jedan interesantan period  Kraljeva kada je ,tridesetih godina prošlog veka,  otvorena Fabrika aviona koja je postojala i radila u gradu na Ibru sve do prvih godina II svetskog rata kada je demontirana i preneta u Nemačku. Zbog potreba rukovodstva  ove fabrike a i  neophodnih stručnjaka  u Kraljevu je, na nekoliko lokacija, izgrađeno više ,za ono vreme, izuzetno savremenih objekata stanovanja sa brojnim pratećim sadržajima poput,recimo, teniskih terena.Te građevine poput onih  na Ratarskom imanju i u blizini sadašnjeg Zdravstvenog centra kraljevčani popularno zovu  kolonije.Na kraju ovog nesvakidašnjeg druženja koje je dobrano potrajalo dr Matijević je darivao beogradsku podružnicu Zavičajnog društva „Kraljevo“ sa  destak svojih knjiga a tom gestu se pridružio i dr.Tomislav Simović darivaši svoju hroniku sela Popovići kraj Kraljeva.

 

Još članaka...

Preporučujemo

Posebni linkovi:
M radio
M radio! Cene pozdrava želja i čestitki samo 100 dinara.
Taxi Palma
Brzo i jeftino do odredišta. Taxi Palma na raspolaganju 24 časa
Adverta
Prodaja i servisiranje računara i lap-topova. Kvalitena i brza usluga. Povoljne cene, mogućnost plaćanja na rate.
Back Stage
Back Stage, frizerski studio Back Stage.

Kursna lista