Kralj Milan I Obrenović –Kum Kraljeva

Danas je 132-i imendan KraljevaZakonom o proglašenju tadašnje Kneževine Srbije za kraljevinu donetim 6.marta 1882.godine tadašnji vladar knez Milan Obrenović postaje kralj Milan I a Srbija postaje kraljevina. Donošenje tog zakona bilo je u osnovi samo politički manevar tadašnje naprednjačke vlade i kneza Milana kojim su spasavali režim posle izbijanja „Bonatuove afere“ kojom je razotkriveno postojanje Tajne konvencije između Austro-Ugarske i Srbije. Aferi i Tajnoj konvenciji predhodio je spoljnopolitički zaokret Srbije prema Austro-Ugarskoj posle pada vlade liberala Jovana Ristića oktobra 1880 godine i konstituisanja  vlade naprednjaka čili je lider Milan Piroćanac ,dve godine ksnije, bio idejni tvorac „uzdizanja Srbije na stepen Kraljevine“.U tim turbulentnim vrmenima uprava ondašnjeg Karenovca sa zakašnjenjem u odnosu na druge varoši obuhvaćene talasom oduševljenja zbog proglašenja kraljevine  šalje svoju čestitku predlažući novoproglašenom kralju da čin svetog miropomazanja-crkvenog proglašenja za vladara obavi u  Žiči za koju rekoše „da je samo plahoviti Ibar od Karanovca razdvaja“.Prema dokumentima kralj je zajedno sa kraljicom Natalijom,predsednikom vlade Milanom Piroćancem, ministrom vojnim Tihomiljom Nikolićem i svitom stigao u Karanovac  15.aprila. Četri dana kasnije ,pre obilaska manastira Žiče, ujutru 19.aprila kralj Milan I je prihvatajući pisanu molbu uprave karanovačke „da Karanovac zato što mu je ime tursko drugačije ime ponese“ doneo odluku i upravi uručio originalni Ukaz kojim varoš Karanovac imenuje  Kraljevom. U obrazloženju svoje odluke kralj Milan I je, između ostalog, rekao: „Vaš Kralj, Vaš Kum,baš zato hoće da vas,prve i najbliže sedmovratnoj Žiči,pozdravi danas imenom koje vam odgovara današnjim zemaljskim okolnostima,imenom građana Kraljevskog grada: „Kraljevo“ Na tome mu je u ime uprave novimenovanog kraljeva zahvalio član opštinskog suda Čebinac.

Nagoveštaji zaineteresovanosi investitora iz Kanade

Ambasador Kanade  boravio u KraljevuJednodnevna,druga po redu, poseta Kraljevu kanadskog ambasadora  Romana Vaščuka i njegovih saradnika protekla je u dobroj atmosferi. Domaćini iz Kraljeva predvođeni gradonačelnikom Draganom Jovanovićem svojski su se potrudili da ambasadoru Kanade predstave potencijale grada  u oblasti energetike i rudarstva jer su potencijalni investitori iz njegove zemlje prvenstveno zainteresovani za ulaganje u tim oblastima.Poseta je inače počela razgovrima u Skupštini grada a nastavljena je obilaskom gradilišta mosta na Ibru jer je donator izgradnje  Milomir Glavčić kanadski državljanin. Od Nenada Nerića direktora Direkcije za planiranje i izgradnju ambasador Vaščuk je saznao da je 85 % radova na mostu već gotovo te da se njegovo puštanje u saobraćaj u planiranom roku, a to je 1.vagust, ne dovodi u pitanje.Na kraju posete  ambasador Vaščuk je prisustvovao programu „Sa decom na put oko sveta-Knada“ u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“  a lično je i učestvovao u programu „Veče kanadske frankofonske književnosti“.

Zablistao „Milutin“

Tim akcije „Cif čisti Srbiju“ ulepšao čuveni kraljevački spomenikU okviru velike akcije prolećnog čišćenja u gradovima širom Srbije, danas  je javnosti predstavljen  očišćeni  i zaštićeni kameni deo spomenika srpskim ratnicima na centralnom trgu u Kraljevu. Stručni tim za čišćenje, koji je oformila kompanija Unilever, sa postamenta čuvenog „Milutina“ uklonila je naslage čađi, grafite, masne naslage i ostale nečistoće koje su se nataložile na spomeniku, čime je simbolu Kraljeva, bar na neko vreme, vraćen blistavi sjaj. Nakon temeljnog čišćenja na postament je nanesen i specijalni anti-grafitni sloj koji će olakšati buduće održavanje njegove čistoće.     „Kada neka kompanija u vremenima krize odluči da ulaže u kulturu, a naročito u ovu vrstu projekata, ne možemo da ostanemo ravnodušni. Svi znamo u kakvom  su stanju danas lokalne samouprave, i koliko je teško naći sredstva za održavanje spomenika i zbog toga je ovaj gest kompanije Unilever više nego dobrodošao“, rekla je  Gordana Stojković, članica Gradskog veća grada Kraljeva, i dodala: „Kod „Milutina“ se odvija jedan veoma značajan deo života svih Kraljevčana i zato pozivam pojedince i kompanije da se odupremo našim navikama da zanemarujemo čistoću grada i da se svi uključimo u očuvanje higijene.“Nakon očišćenog pešačkog prolaza u Čačku i spomenika srpskim ratnicima u Kraljevu, ova jedinstvena kampanja nastaviće svoju misiju ulepšavanja pešačkih prolaza i spomenika kulture u gradovima širom Srbije.

 

 

Sećanja koja ne blede

Petnaesta godišnjica NATO bombardovanja Srbije obeležena i u KraljevuDanas je u Kraljevu obeležena petnaesta  godišnjica od zločinačkog NATO bombardovanja Srbije. U prisustvu rodbine i prijatelja stradalih, predstavnika Udruženja žrtava ratova od 1991 do 1999 godine i čelnika grada koje su predvodili gradonačelnik Dragan Jovanović i predsednik Skupštine grada Sreten Jovanović kao i predstavnika Vojske Srbije i Policijske uprave Kraljevo najpre je upriličen prigodan program koga su izveli glumci Kraljevačkog pozorišta.Potom su na spomenik žrtvama ratova od 1991 do 1999 godine položeni venci a sve je završeno parastosom koga su služili sveštenici Eparhije Žičke. Za 78 dana agresije NATO alijanse područje Raškog okruga je bilo 52 dana i noći meta avijacije i projektila. Prema podacima Okružnog štaba Civilne zaštite Raškog  okruga NATO avijacija je izvršila 179 napada na područje Okruga. Kada se uzme u obzir da su napadi istovremeno vršeni sa više aviona i na više lokacija onda se sa sigurnošću može reći da su 52 dana i noći vršena u proseku po tri napada dnevno.U napadima NATO alijanse poginulo je 12 osoba na teritoriji okruga.Život su izgubili: Saša Knežević, Zvezdan Jojić, Miodrag Nikić, Đorđe Pantović, Vladan Simić, Marko Simić (star dvegodine). Golub Ratković, Dragomirka Biorac, Rajko Vranić, Marko Roglić i Dejan Milošević.U napadima NATO alijanse teže i lakše je povređeno 105 lica.Najviše povređenih (39) bilo je u Novom Pazaru, zatim Vitanovcu (13), Ušću (7), Sovljaku (7), Raški (6), po šest povređenih lica u Bogutovcu, Jarčujku, Samailima i Cvetkama, Raški, Biljanovcu(3) i po jedno povređeno lice u Katrgi i Babskom polju.U 78 dana agresije NATO alijanse na području Raškog okruga oštećeno je ili uništeno: 12 škola, 7 zdravstvenih objekata, 24 privredna objekta, 2 dečija vrtića, 4 releja, 7 mostova, 13 železničkih mostova, 2 tunela, 2.436 kuća i 1.220 stanova.U toku NATO agresije na području opštine Kraljevo pričinjena je ogromna materijalna šteta.Najveći broj objekata oštećen je u Bogutovcu (159), Lađevcima(155), Vitanovcu (142), Samailima (122), Mrsaću (114) i Kovanluku 112 objekata.

Još članaka...

Preporučujemo

Posebni linkovi:
M radio
M radio! Cene pozdrava želja i čestitki samo 100 dinara.
Taxi Palma
Brzo i jeftino do odredišta. Taxi Palma na raspolaganju 24 časa
Adverta
Prodaja i servisiranje računara i lap-topova. Kvalitena i brza usluga. Povoljne cene, mogućnost plaćanja na rate.
Back Stage
Back Stage, frizerski studio Back Stage.

Kursna lista