Arka

Ovacije Đokoviću  prepune  kraljevačke Hale sportova

Nesvakidašnji gest prvog tenisera svetaGestom za svaku pohvalu ,Novak Đoković  prvi reket sveta, oduševio je kraljevčane, pogotovu one najmlađe, koji  nisu mogli da kupe karte za predstojeći meč reprezentacija Srbije i Hravtske u okviru takmičenja za  „Dejvis kup“. On je inistirao da se, mimo uobičajene prakse kada su mečevi ovog ranga u pitanju , organizuje otvoreni trening, i tako bar malo izađe u susret svima onima koji nisu bili u mogućnosti da kupe kartu za meč koji se igra od petka u kraljevačkoj Hali sportova.Tako  je, u sredu, od 12 do 14 časova, nova Hala sportova bila ispunjena  poslednjeg mesta. Najbrojniji u publici bili su najmlađi obožavaoci Novaka Đokovića a među njima je bilo i njih oko 70   iz 12 sela brdsko planinskog područja Studenice, Rudna i sela podno Gledićkih planina. Pojedini su od grada udaljeni i više od 80 kilometara, kao što je sedmoro đaka koji pohađaju školu u Mlanči (studenički kraj). U nekim  isturenim odeljenjima iz tog kraja, kao što je to u selima Reka (studenički kraj) i Lopatinca (kod Bogutovca), ima samo po tri đaka. U istoj grupi je i dvadesetak dece predškolskog uzrasta iz "Školice života" pri Osnovnoj školi "Jovan Cvijić" iz Sirče. Objekat ovog vrtića renovirala je Fondacija Novaka Đokovića . Posle prisustva treningu Đokovića i ostalih reprezentativaca Srbije  deca su posetitila i Narodni muzej u Kraljevu a priijem kod organizatora njihovog dolaska  Načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića i gradonačelnika Kraljeva Tomislava Ilića je izostao zbog njihovog ,iznenednog odlaska u Beograd zajedno sa predstavnicima radnika „Magnohroma“.

Sumnja

Kraljevo na medijskoj žeraviciU javnosti  je, poput bombe,odjeknula  jučerašnja izjava našeg tensikog asa Novaka Đokovića koji je izrazio sumnju da je u distribuciji i prodaji karata za predstojeći meč u okviru Dejvis kupa, koji se igra od petka u Kraljevu ,bilo nepravilosti.Tako  se Kraljevo odjednom i pre dolaska reprezentativaca dve zemlje u  grad našlo  u središtu medijiske pažnje i to u (ne)zasluženom  negativnom kontekstu.Danas gotovo da nije bilo elektronskog i štampanog medija u zemlji koji nije preneo Đokovićevu izjavu.U međuvremenu oglasili su se i čelnici Teniskog Saveza Srbije koji ,u ovom slučaju, ima status glavnog organizatora pa dakle i status najodgovrnijeg za distribuciju karata. I  za nepravilnosti, oko distribucije i prodaje karata,  ako  ih je  bilo. A po  Teniskom Savezu Srbije nepravilnosti i nije bilo što je istaknuto u njihovom saopštenju. Na scenu su stupili i državni organi,pre svih policija,koji su počeli istragu oko eventualnih prestupa ali se ,do sada,nisu oglasili saopštenjem o rezultatima istrage  što je i razumljivo obzirom na kratak rok.Za očekivati je da će to saopštenje o rezultatima istrage biti  dato tek posle održavanja meča.Ovako, sada, ostaje samo senka sumnje a to je nešto što je gradu domaćinu ,a  ne organizatoru, meča najmanje trebalo. Predstojeći međunarodni  sportski spektakl  je trebao da gradu ,domaćinu meča ,donese upravo suprotno od sumnji a to je medijsko eksponiranje u pozitivnom kontekstu koji bi afirmisao  potencijale i spremnost Kraljeva  da bude organizator i drugih , značajnih , međunarodnih sportskih manifestacija. U tom cilju su organizovane  druge , prateće , manifestacije a i gradska infrastruktura se ,dodatno, sređivala i ulepšavala shodno mogućnostima. Iz Budžeta grada izdvojeno je , za sada, oko 9 miliona dinara i uplaćeno Teniskom Savezu Srbije.Moguće je , zato , reći  da Kraljevo, kao domaćin, i njegovi reprezenti imaju ponajmanje interesa i ponajviše štete od „afere karte za Dejvis kup“. Dobro je što je Novak Đoković javno izneo svoje sumnje u vezi slobodne prodaje malog broja ulaznica  i uperio reflektore javnosti na organizatora meča ali to ne bi trebalo da zaseni napore domaćina da se javnosti u zemlji i inostranstvu  predstavi kao grad spreman da ugosti i organizuje velike međunarodne sportske manifestacije.Uostalom njih,velikih sportskih, međunarodnih takmičenja, bivalo je i ranije u Kraljevu.Neke od njih organizovane su i u daleko manjoj ,staroj, Hali sportova  ali tada nije bilo priča o broju i načinu prodaje karata. Doduše ni jedno,predhodno,sportsko dešavanje organizovano u Kraljevu se ,po medijskoj pažnji  i značaju koja takva pažnja kreira,ne može meriti sa predstojećim „Dejvis kupom“.Zato  su nam sumnje najmanje potrebne posebno one koje zaslužuju da se otklanjaju unutar struktura organizatora meča   i bez nas , domaćina.

Nagrađena Tijana Radenković

Dodeljena nagrada „dr.Miloš Babić“  najboljem studentu iz KraljevaDanas je u Kraljevu,  šestu godinu zaredom, uručena nagrada za najboljeg studenta koja nosi ime dr. Miloša Babića prvog predsednika opštine i prvog Gradonačelnika grada biranog na neposrednim izborima 2006 godine.Nagrada je ustanovljena pre pet godina u čast sećanja na prerano umrlog anesteziologa dr. Babića,koji će ostati upamćen kao gradonačelnik u vreme kada je Kraljevo dobilo novi most preko Ibra. Nagradu dodeljuje Gradski odbor Nove Srbije ,političke stranke čiji je član bio dr Miloš Babić.Ovogodišnji laureat  je  slikarka  iz Kraljeva Tijana Radenković koja je, 2014 godine, proglašena za najboljeg studenta Likovne akademije u Beogradu na kojoj je ,sa ocenom 10,okončala master studije i nastavila doktorske studije.Tijana je predhodno pohađala  Umetničku školu u Kraljevu gde je ,takođe, bila briljantni đak što joj je omogućilo da i Likovnu akademiju upiše pre roka.Imala je ,do sada, 3 samostalne i više grupnih izložbi a za svoje radove je i nagrađivana.Prošlogodišnji dobitnik ove nagrade bio je mladi harmonikaš Nikola Peković javnosti poznat kao pobednik tv šoua „Ja imam talenat“ 2012 godine u duetu sa svojom sestrom Bojanom  kada su žiri i publiku oduševili duom gusle-harmonika.Tijana, koja se trenutno sa nepune 23 godine nalazi na doktorskim studijama  na Likovnoj  akademij u Beogradu , je zahvaljujući se na dodeljenom priznanju istakla značaj ovakvog vida podrške mladim uspešnim sudentima dodavši da je, iako mlada, zapamtila  dr. Babića kao čoveka koji je svojim radom u struci kao anesteziolog i kao Gradonačelnik  davao primer  mladim stručnjacima.Nagradu je ,kao i ranijih godina, uručila Mika Babić supruga pokojnog  dr.Babića a dodeli je prisustvovala i njihova ćerka Milica.

Mom narodu na korist i radost !

Nova  donacija Milomira Glavčića Kraljevu„Ležem i ustajem nasmejan.Znam da se tamo, u Srbiji, neko bolje oseća i raduje mom daru“.Ovo su reči donatora ,Milomira Glavčića, koje je , danas, na konferenciji za štampu preneo Miroljub Dugalić , dopisnik „Politike“ iz Kraljeva, koji , godinama, održava profesionalne i lične kontakte sa Glavčićem.A povod za današnju konferenciju za štampu, upriličenu u Raškom upravnom okrugu, bila je nova donacija iseljenika iz ovih krajeva, kanadskog državljanina, Milomira Glavčića. On je , juče , saopštio svoju odluku, načelniku okruga Nebojši Simoviću i kolegi Dugaliću, da će u narednih dva-tri meseca kupiti novu magnetnu rezonasu za poterbe Opšte bolnice u Kraljevu i svih pacijenata sa područja Raškog okruga vrednu pola miliona dolara.Milomir Glavčić je ,pre ove donacije Kraljevu, donirao milon evra  za novi most na Ibru koji nosi njegovo ime i koji je , u septembru prošle godine,svečano otvorio Tomislav Nikolić ,Predsednik Republike.Život ovog devedesetogodišnjaka,koji je zadnjih decenija zavičaju donirao preko 6 miliona evra pomažući gradnju obdaništa,puteva,škola,crkve i školovanje siromašne darovite dece,dostojan je dobrog filmskog scenarija a on sam ga je zapisao i objavio u svojoj autobiografiji naslovljenoj „Trn u nozi na dugačkom putu“. Tu je on,opisao svoj put  siromašnog seoskog nadničara iz podkopaoničkog sela Kovači,zaseok Pope, preko Beograda do služenja vojnog roka u graničnoj službi na obalama Prespanskog jezera, pedesetih godina prošlog veka, kada odlučuje i emigrira,najpre u Grčku a potom put Kanade u kojoj ,i danas, živi kao ugledni građanin prošavši put od rudara do vlasnika najboljih parcela zemljišta na obalama Nijagarinih jezera.

Na današnjoj konfercij za štampu Miroljub Dugalić je rekao da se Milomir za novu donaciju u vidu magnetne rezonase odlučio što zbog uverenja da će na taj način pomoći najveći broj ljudi,a inače dnevno dobija 15 do 20 pisama sa molbama za pomoć, to i zbog iskazane ekspeditivnosti i odlučnosti Nebojše Simovića načelnika Raškog  okruga koji mu je,u telefonskom razgovoru, dao sva  uveravanja da će se njegova donacija sprovesti tranparentno i efikasno.

Simović je pak, izazivši neizmernu  zahvalnost Milomiru Glavčiću na novoj donaciji, a i kolegi Dugaliću na posredovanji u pomoći, rekao da će nova magnetna rezonasa biti stavljena u funkciju do kraja maja ove godine.Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić ,koji je, takođe, prisustvovao konferencij za štampu, je, uz reči zahvalnosti, rekao i da se u Opštoj bolnici Kraljevo,od danas, uređuju prostorije za novi uređaj naglasivši da će grad Kraljevo učestvovati u troškovima transporta i carinskih troškova,ako ih bude bilo.

Još članaka...

Preporučujemo

Posebni linkovi:
M radio
M radio! Cene pozdrava želja i čestitki samo 100 dinara.
Taxi Palma
Brzo i jeftino do odredišta. Taxi Palma na raspolaganju 24 časa
Adverta
Prodaja i servisiranje računara i lap-topova. Kvalitena i brza usluga. Povoljne cene, mogućnost plaćanja na rate.
Back Stage
Back Stage, frizerski studio Back Stage.

Kursna lista