utorak, 16. april 2024.

Kraljevo obeležava Međunarodni dan civilne zaštite edukacijom najmlađih i terenskim akcijama

Objavljeno: 01.03.2024. | autor: KV Novosti -on line

Predavanjem za učenike nižih razreda Osnovne škole „Svetozar Marković“ u Kraljevu , u organizaciji  Odeljenja za poslove civilne zaštite Gradske uprave grada Kraljeva, danas je otpočelo obeležavanje  1.marta Međunarodnog dana civilne zaštite.

Osnovci su danas imali prilke da čuju šta je to civilna zaštita,zašto je ona važna i kao se treba ponašati ako ih neka vanredna sitaucija zatekne u školi a kako pak u kući.

Današnje predavanje za osnovce je samo jedna od aktivnosti iz ovogodišnjeg programa obeležavanja ovog značajnog datuma.

Program obeležavanja Dana civilne zaštite  se nastavlja u subotu 2.marta  u Sirči ekološkom akcijom čišćenja kanala i kritične infrasturkture kako bi se smanjili rizici od bujičnih polava u ovom mestu.

Civilna zaštita je u osnovi organizovani odgovor države na opasnosti koje ugrožavaju stanovništvo, materijalna dobra i životnu sredinu u slučaju vanrednih situacija, koje prevazilaze mogućnosti redovnog delovanja nadležnih organa

Kraljevo je ,na žalost, u drugoj deceniji ovog veka pretrpelo velike štete od elementarni nepogoda,najpre od zemljotresa iz novemra 2010 godine,zatim od polava maja 2014 i 2016 godine kao i onih iz juna 2019 koje su nanale štete većeg obima nego predhodne dve poplave a tada su,,prisećanja radi, štete procenjivane na pola milijarde dinara.

Zato je sasvim razumljivo što je grad Kraljevo počeo, među prvim lokalnim samoupravama u Srbiji, sa obnovom i revitalizacijom sistema civilne zaštite koji je bio potpuno zanemaren u zadnjoj deceniji XX veka i prvoj deceniji XXI veka.

Ovaj praznik je inače ustanovljen  1990. godine odlukom Generalne skupštine Međunarodne organizacije civilne zaštite (ICDO) sa ciljem da se javnosti skrene pažnja na značaj lične, uzajamne i kolektivne zaštite.

Evropska unija je ,kroz razne programe ,od  2014.godine do danas ,podržala razvoj ovog sektora u Srbiji sa preko četvrt milijarde evra.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 325

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.