nedelja, 26. maj 2024.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Terzić: I mi bi smo,za koji dan, stavili iste tačke na dnevni red…

Objavljeno: 13.04.2024. | autor: KV Novosti -on line

U petak 12.aprila 2024.godine stigao je, u 17 časova i 13.minuta, sa jednog od zvaničnih mejlova  Gradske uprave mejl sledeće sadržine:

Poštovane kolege,prosleđujemo vam informaciju – izjavu gradonačelnika grada Kraljeva u vezi sa Apotekarskom ustanovom Kraljevo.Pozdrav.

Tekst –Izajve gradonačelnika grada Kraljeva u vezi sa Apotekarskom ustanovom Kraljevo sa naslovom koji je u njoj dat objavljujemo integralno:

Бивша власт, која је уништила државне апотеке, данас лицемерно говори о заштити радника

У циљу решавања проблема у вези са даљим несметаним функционисањем Апотекарске установе Краљево, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је одржао састанак са представницима Апотекарске установе, са директором на челу, као и члановима Управног одбора, а имао је и састанак са представницима синдиката и запослених. Према његовим речима, причали су о могућности решавања овог веома важног питања, у интересу и запослених, али и свих грађана Краљева.

„Апотекарска установа у Краљеву, Врњачкој Бањи и Рашки запошљава укупно 99 радника, медицинског и немедицинског кадра. Неке од апотека су рентабилне, остварују значајне приходе. С друге стране, много је апотека које имају веома мали промет, a да би нека апотека била ‘на нули’, треба да има од три и по до четири милиона промета месечно. Нажалост, велики број апотека нема тај промет и из тог разлога немају довољно средстава како би могле да покрију трошкове пословања и исплате зараде“, каже градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić sa saradnicima na sednici Gradskog veća (Sve fotografije u ovom tekstu preuzete su sa zvaničnog sajta grada Kraljeva)

            Осврнувши се на за петак, 12. април, заказану пету седницу Скуштине града Краљева, на којој је једна од тачака дневног реда била „Разматрање извештаја директора Апотекарске установе Краљево и одлука Управног одбора Апотекарске установе Краљево“, која није одржана услед непостојања кворума, градоначелник каже да, „када у потпуности сагледамо ситуацију у вези са Апотекарском установом Краљево, заказаћемо седницу Скупштине и на њој ћемо расправљати о овом веома важном питању“.

„Ја сам рекао да ћемо пред одборнике Скупштине изнети предлог давања у закуп објеката Апотекарске установе, а они ће одлучивати да ли ће или не прихватити предлог о којем говоримо. Мислим да није имало потребе да се заказује седница Скупштине са оним тачкама које бисмо и ми ставили на дневни ред. Било је довољно сачекати десет-петнаест дана и опозициони одборници, као и одборници владајућих политичких странака, имаће прилику да говоре о овим веома битним питањима“, каже Терзић.

Он истиче да су проблеми у раду Апотекарске установе евидентни, да нису почели јуче, већ од дана када је држава омогућила да се на рецепт лекови могу подићи и у државној, али и у приватној апотеци. Више није било монопола, а конкуренција на тржишту је све већа.

„Године 2008. долази до изједначавања приватних и државних апотека. Свако је могао да бира где ће да подиже лекове, чиме је утрт пут у пропаст државних апотека. Наручиване су огромне количине лекова, које нису могле да се продају, па су потом уништаване“, прича Терзћ и додаје:

Gradonačelnik Kraljeva obilazi asfaltiranje seoskih puteva u Tavniku

„И данас они који су уништили државне апотеке говоре како хоће да заштите раднике. Ради се о најобичнијем лицемерству. За разлику од њих, ми покушавамо да нађемо начин који ће омогућити да апотеке које су рентабилне наставе да раде, да сви запослени у њима, и фармацеути и техничари, сачувају посао, али и да пронађемо начин како да рационализујемо број оних апотека које немају довољан промет. Од 55 до 60 фармацеутских техничара и фармацеута наставиће да ради и то ће бити услов у конкурсу. Ако одлучимо да дамо у закуп постојеће објекте Апотекарске установе, први услов ће бити да сви они који су до сада радили у тим објектима морају да наставе да раде. Нико у тим објектима неће остати без посла. Иначе, фармацеути и фармацеутски техничари веома брзо могу да дођу до посла“, каже др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 628

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.