subota, 15. jun 2024.

Kraljevo domaćin najmlađim gimnastičarkama Regije 2

Objavljeno: 09.10.2020. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu će se sutra ,10.septembra, u organizaciji Gimnastičarskog saveza Srbije i Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“ iz Kraljeva održati takmičenje Regiona 2 (Beograd,Smederevo,Kragujevac i Kraljevo) u ženskoj sportskoj gimnastici.

Osamdeset četri takmičarke,iz šest klubova, razvrstane u četri kategorije po uzrastu takmičiće se u četri discipline:preskok,razboj,greda i parter.

Takmičenje će,kako je predviđeno početi u 11 časova , trajaće do17 časova i odvijaće se u sportskoj sali u dvorištu osnovne škole „IV kraljevački bataljon“,bez prisustva publike ,zbog aktuelne epidemiološke situacije.

Sa jednog od predhodnih takmičenja u Kraljevu

„Partizan“- Domaćin sa tradicijom

Društva za fizičko vaspitanje i rekreaciju „Partizan“ iz Kraljeva  je aktivno od 1948 godine pod ovim nazivom.Ono je nastavilo  tradiciju predratnih sokola. Sokolska društva u Srbiji  nastaju krajem XIX veka ,tačnije  1891 godine kada su beogradski gimastičari odlučili da napuste nemački „turnerski“ sistem gimastike i uvedu češki , „sokolski sistem“ vežbanja.

 Sokolska družina ,u Kraljevu je , prema nekim izvorima formirana još 1904 godine a  članovi te družine su, tridesetih godina prošlog veka, svojim prilozima sagradili Sokolski dom sa salom koja je funkcionisala sve do 1974 godine u dvorištu osnovne škole „IV kraljevački bataljon“ kada je , po dogovoru sa školom, srušena da bi bila sagrađena sadašnja sala koju , od tada, na osnovu Ugovora  zajednički koriste i škola i DFVR „Partizan“.

 Kroz salu kraljevačkog „Partizana“ prošle su hiljade mladih gimastičara   baveć se ovim bazičnim sportom koji , onom ko ga trenira , omogućava da se ,kasnije, sa lakoćom bavi bilo kojim drugim sportom. Gimastika ,kod vežbača, a posebno najmlađih utiče na stvaranje i korišćenje izuzetne snage u rukama , nogama i duž celog tela, sa ciljem nošenja težine vlastitog tela u raznim situacijama  prilikom izvođenja gimnastičkih vežbi. Kroz to  pomeranje granice sopstvenih sposobnosti,  gimnastika je veoma značajna i za  mentalni razvoj ličnosti.

Vredi pomenuti da su neki od kraljevačkih gimastičara ,iz predhodnog perioda svoju karijeru nastavili kao profesori na beogradskom Fakultetu sporta i fizičkog gimnatika obrazovanja beogradskog univerziteta poput  Dušana- Dula Mitića i Miljana Grbovića.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1753

Komentari su zatvoreni.