četvrtak, 18. jul 2024.

Za knjigu je uvek vreme!

Objavljeno: 22.04.2024. | autor: KV Novosti -on line

Povodom obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava, u Biblioteci Kulturnog centra u Ribnici održaće se javni čas sa učenicima OŠ „Vuk Karadžić” i izdvojenog odeljenja na Beranovcu.

A stack of books with a library scene behind.

Članovi bibliotečke sekcije govoriće o svojim omiljenim knjigama, napraviće prezentaciju u kojoj će predstaviti istoriju knjige, štamparstva, ali i reći nešto više o značaju i potrebi obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava.

Učenici ove škole napraviće i mini izložbu omiljenih knjiga, u okviru koje će govoriti citate Šekspira, Servantesa i drugih značajnih pisaca koji su obeležili svetsku književnost.

Program  u Biblioteci Kulturnog centra pratiće i najmlađi osnovci iz SOS Dečijeg sela sa Beranovca.

Sa jednog od ranijih druženja najmlađih sa knjigam organizovanog u Biblioteci KC Ribnica iz Kraljeva

Svetski dan knjige obeležava se od 1995. godine, svakog 23. aprila, na dan smrti dva velika evropska pisca – Migela de Servantesa i Viljema Šekspira. Ova dva literarna velikana zapravo su samo formalno preminula istog datuma – Servantes 23. aprila po gregorijanskom, a Šekspir istog datuma po julijanskom kalendaru, zapravo, 3. maja po gregorijanskom.

Namera UNESKO je da ustanovljenjem ovog praznika podstakne na čitanje sve slojeve društva, a naročito mlade, uz pomoć izdavača, knjižara, profesora i ostalih stručnjaka iz oblasti kulture i komunikacija.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 423

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.