Apartmani Pešić-Sutomore
utorak, 26. septembar 2023.

Šta sve  treba menjati u javnim politkama grada Kraljeva da bi se osnažilo žensko preduzetništvo?

Objavljeno: 13.12.2022. | autor: KV Novosti -on line

Iako je u Srbiji ,kao i u većini zemalja Evropske unije,preduzetništvo  prepoznato kao jedan od važnih činilaca razvoja, mere podrške preduzetništvu ,definisane javnim politikama, posebno u lokalnim samoupravama, moraju biti predmet stalne analize zarad njihovog unapređivanja. Ovo posebno važi za segment ženskog preduzetništva čiji je udeo u ukupnoj preduzetničkoj populaciji,na nivou Srbije 25,8%.

U Kraljevu je ,trenutno, registrovano 5.125 preduzetničkih radnji  pa i taj podatak rečito govori o značaju preuzetništva za razvoj lokalne zajednice. Nema,na žalost, tačnog podatka koliki je udeo žena u vlasničkoj strukturi među preduzetnicima na nivou grada, ali se spekuliše da je taj procenat približan proseku ženskog preduzetništva  u Srbiji.

Udruženje građana “Evropski pokret u Srbiji – Kraljevo” je prepoznalo potrebu osnaživanja ženskog preduzetništva u lokalnoj zajednici, pre svega kroz pripremu koncepta Programa podrške ženskom preduzetništvu u Kraljevu. Taj dokument biće  dostavljen donosiocima odluka u gradu u formi inicijative za promene u dokumentima pojedinih sektorskih javnih politika a što bi trebalo da se vidi kroz mere u programskom budžetu  grada.

Aktivnost na izradi tog dokumenta biće samo jedna od nekolicine planiranih aktivnosti projekta “Jačanje ženskog preduzetništva u lokalnoj zajednici” koga će,u nekoliko narednih meseci sprovoditi ovo udruženje uz podršku Beogradske otvorene škole ,zahvaljujući programu EU za tebe  koji ,trenutno, u Srbiji integriše  podršku Evropske unije za 130 projekata u čak 17 sektora.

Ovo, a i niz drugih zanimljivih podataka i predloga kako osnažiti i unaprediti žensko preduzetništvo, čulo se na danas održanom Uvodnom sastanku na kome su menadžerka projekta Mirjana Prodanović i Jovan Nešović asistent na projektu, upoznali predstavnice Regionalne privredne komore za Moravički i Raški upravni okrug, Nacionalne službe zapošljavanja, Regionalne agencije za prostorni i ekonomski razvoj Raškog i Moravičkog okruga, predstavnike javnog, privrednog, civlinog, obrazovnog i medijskog sektora grada Kraljeva, sa planiranim projektnim aktivnostima.

Ideje uobličene u projektne aktivnosti, koje će se sprovoditi narednih meseci, u dve faze, dobile su danas  podršku ,posebno  od predstavnica  udruženja preduzetnica „Ilinka Ilić” iz Kraljeva. Predsednica ovog udruženja Božana Pantović je naglasila da će ovo udruženje svm svojim resursima podržati aktivnosti projekta “Jačanje ženskog preduzetništva u lokalnoj zajednici” jer će to,na određeni način,  doprineti i prepoznavanju  značaja ovog udruženja od strane donosioca odluka u lokalnoj samoupravi.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 329

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.

Apartmani Pešić-Sutomore
APARTMANI PEŠIĆ - SUTOMORE
+381 64 141 77 41