subota, 15. jun 2024.

Hoće li Kraljevo i kojom cenom platiti „uzvratnu solidarnost“ sa Čačkom ?

Objavljeno: 17.05.2024. | autor: KV Novosti -on line

Ko,iole normalan, može biti protiv pomoći komšijama u nevolji? Niko složićete se !

 Ali može li neko poput Kraljeva, ko nije rešio svoju nevolju,u konkretnom slučaju nevolju sa nefunkcionalnom deponijom, tačnije rečeno sa smetlištem koje se, samo službeno, zove deponija pomoći susednom Čačku koji se našao u problemu sa odlaganjem komunalnog otpada posle požara koji je izbio na Regionalnoj deponiji „Duboka“ kod Užica u noći između 5.i 6.maja?

Ovo pitanje se nameće posle  izjava za medije gradonačelnika Čačaka Miluna Todorovića i gradonačelnika Kraljeva dr.Predraga Terzića ,koje su dali u predhodna dva dana. Najpre Todorović juče a potom i Terzić danas.

Čačku,koji prema nekim podacima dnevno generiše  između 100 i 120 tona komunalnog otpada,će posle „važnih i ozbiljnih sastanaka sa kolegama iz Kraljeva“ kako Todorović kaže i „uspelih dogovora sa gradonačelnikom Kraljeva Predragom Terzićem“ je omogućeno da transportuje u Kraljevo prvih 150 tona komunalnog otpada što je i učinjeno u četvrtak 16.maja

Transfer komunalnog otpada iz Čačaka za Kraljevo  bi ,opet po izjavama Miluna Todorovića gradonačelnika Čačka trebalo da potraje dok se ne ne bude potpuno stabilizovala Regionalna deponija u Užicu  a što će se ,po njegovom mišljenju, obaviti u narednih 20 do 25 dana.

Saopštenje direktora JPK Čistoća iz oktobra 2022″Napomnijemo da je problem deponije dugogodišnji problem Grada Kraljeva….“

O ovom dogovoru sa kolegom iz susednog  Čačak gradonačelnik Terzić je javnost obavestio odgovarajući na pitanja novinara, ne posle današnje sednice Gradskog veća, na kome ,barem u delu otvorenom za javnost,uzgred budi rečno nije bilo ni reči o ovom dogovoru dva gradonačelnika, nego na jednom drugom događaju organizovanom u Medicinskoj školi.

U toj svojoj izjavi za lokalne medije dr.Terzić se retorički osvrnuo na pomoć komšijama prihvatanjem njihovog komunalnog otpada dok se ne sanira deponija u Užicu  „na par dana“ uporedivši to sa njihovom solidarnošću sa Kraljevom posle zemljotresa novembra 2010.godine.

Bez želje da osporavamo gradonačelnikovu tačnu konstataciju da je „potpuno normalno da Kraljevo pomogne Čačku u nevolji u kojoj se našao“ ne možemo a da se ne zapitamo da li je prihvatanje komunalnog otpada iz Čačka na mesto koje mi zovemo Gradska deponija bilo jedini način da pomognemo i pokažemo solidarnost sa komšijama?

Da li je tačno i kako je moguće da su čelnici Gornjeg Milanovca odbili da prihvate deo komunalnog otpada iz Čačka ?

DEPONIJA….PRE DVE GODINE

Zar nije bilo moguće da oni koji upravljaju ovom vanrednom situacijom, a to bi ,valjda , trebalo da budu resorna ministarstva ,jer problem je takav da prevazilazi i organizacione i kadrovske i materijalne reurse ugorženih gradova, definišu i odrede lokacije nekolicine alternativnih deponija u gradovima u okruženju, pa da organizuju prevoz komunalnog otpada iz Čačaka  na nekoliko deponija istovremeno?

To je,izvesno je, bilo neophodno a i moguće korišćenjem mera koje se primenjuju kada  su „ rizici i pretnje ili nastale posledice po stanovništvo, životnu sredinu i materijalna i kulturna dobra takvog obima i intenziteta da njihov nastanak ili posledice nije moguće sprečiti ili otkloniti redovnim delovanjem nadležnih organa i službi“.

Ovako će se ,ako sav komunalni otpad iz Čačak bude transferisan u Kraljevo dok se ne osposobi deponija „Duboko“, Gradska deponija u Kraljevu, koja egzistira kao smetlište od 1971.g. na prostoru „Kulagića ade“, vrlo brzo suočiti sa rizicima od požara koji se inače, dešavaju i do dva-tri puta godišnje sa različitim intezitetom.

Prisećanja radi ,zadnji takav požar većeg obima,zbio se oktobra 2023 godine a ostaće upamćen i po tome što je ,tada, po prvi put,direktor Javno komunalnog preduzeća „Čistoća“ podne o krivičnu prijavu protiv NN izazivača požara na smetlištu.

Pokazalo se ,kroz iskustvo iz predhodnih godina, da je oktobar mesec kada najčešće, posle toplih letnjih meseci,dolazi do požara na Gradskoj deponiji u Kraljevu.

Dugoročne prognoze za ovu godinu predviđaju vrelo leto sa ekstremno visokim temperaturama….

Antrfile

Decembra 2019.godine  Čačku odobreno 66. a Kraljevu 22. milona dinara za radove na  njihovim deponijama

Za Grad Čačak opredeljeno je 66.672.360 rsd koji će biti uloženi za realizaciju druge faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije nesanitarne deponije – smetlišta Prelići Čačak; Gradu Kraljevu opredeljeno je 20.326.069,50 rsd za realizaciju prve faze Projekta sanacije gradske deponije u Kraljevu sa radovima na eksploataciji pozajmišta materijala i izradom objekta za sakupljanje procednih voda; i Opštini Trstenik 11.442.367,00 rsd, za realizaciju prve faze Projekta sanacije, zatvaranja i rekultivacije postojeće nesanitarne opštinske deponije u Trsteniku.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 476

Komentari su zatvoreni.