petak, 19. jul 2024.

Požar na gradskog deponiji u Kraljevu je lokalizovan ali problem sa njenim korišćenjem ostaju i dalje

Objavljeno: 23.10.2022. | autor: KV Novosti -on line

Požar na Gradskoj deponiji u Kraljevu je,prema informacijama dobijenim od građana koji žive u blizini deponije, a i onih iz Dositejeve ulice koji  osetili promene u vazduhu, otpočeo sinoć i trajao je gotovo čitave noći.

Njegovo gašenje je ,prema informaciji koju smo dobili putem telefona 193 (vatrogasci u Sektoru za vanredne situacije)  privedeno kraju danas oko 11 časova.

Na terenu su ostali radnici JKP “Čitoća” sa svojim vozilima i radnim mašinama  koji  će ,verovatno, pokušati da tamponiraju zgarište na deponiji naslagama zemlje i šljunka.

Požari na ovoj deponiji nisu neka novost,bilo ih je i ranije , ali njihova  frekventnost i intezitet nisu ,verovatno, takvog obima da bi se nadležni u lancu odgovornosti u Gradu (iz javne uprave i komunalne privrede) zabrinuli i pokušali da da ubrzaju sprovođenje mera koje bi dovele do trajnog rešenja ovog gorućeg komunalnog problema.

Ono što, i  ovaj,požar (raz)otkriva jeste nedostatak validinih dokumenata lokalnih  javni politika u sektoru upravljanja komunalnim otpadom pa onda i ne čudi što ne postoje dokumenti koji nalažu mere interne komunikacije koji bi  trebalo, da se , barem u jednom svom delu, bave i  pitanjem informisanja građana o nastanku vanrednih sitaucija koje mogu ili koje već utiču na njihovo zdravlje.

Poznato je da su nus produkti požara na deponijama među najopasnijim po zdravlje okolnog stanovništa jer deponije u sebi ,po pravilu, sadrže materije koje u najvećoj meri zagađuju vazduh, poput azotnih i sumpornih oksida, dioksina, furana, prašina i teških metala.

 Sa komunalnih deponija se emituje i deponijski gas kao nus-produkt procesa razgradnje deponovanog otpada, koji sadrži oko 50% metana. Pored toga, emituju se i snažni neprijatni mirisi, koji imaju značajan uticaj na kvalitet života u okolini deponija.

I za sam kraj ove informacije,podsećanje na činjenicu da je Gradsko veće ,na predlog Radne grupe koju je maja 2021.godine formirao Gradonačelnik ,septembra prošle godine utvrdilo Predlog odluke o određivanju lokacije za Regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom prema kome bi se ovaj objekat,  nalazio pored sadašnje deponije, na „Kulagića adi“, ali na pet puta većoj površini.

Odbornici Skupštine grada su ,pak, na svojoj sednici održanoj 29.novembra 2021.godine usvojil taj predlog Gradskog veća ali sa izmenjenim imenom kao Odluku o izradi plana detaljne regulacije “Centar za upravljanje komunlanim otpadom”.

Rok za izradu Nacrta Plana detaljne regulacije „Centar za upravljanje komunalnim otpadom“ je devet meseci od dana stupanja na snagu ove odluke.

Šta znači i šta donosi ta na izgled manje značajna izmena  reči  Regionalni sa rečju  Centar  u ova dva dokumenta  ostaje nam da vidimo iako se u pomenutoj skupštinskoj odluci navodi ,pozivanjem na Regionalni prostorni plan za područje Šumadijskog, Pomoravskog,Raškog i Rasinskog upravnog okruga  da je predviđeno da se u Kraljevu gradi transfer stanica i postrojenje za separaciju komunalnog otpada na svojoj teritoriji.

Valjda će zainteresovana javnost i građani  biti u prilici da se o svemu ovome izjašnjavaju posle javnog  uvida u dokument  čije je isticanje planirano da traje 30 dana,  u holu zgrade Gradske uprave grada Kraljeva.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1202

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.