subota, 15. jun 2024.

Da li je  konstitutivna sednica Skupštine grada Kraljeva nagoveštaj novih praksi u radu lokalnog parlamenta?

Objavljeno: 24.01.2024. | autor: KV Novosti -on line

Dužina trajanja konstitutivne sednice novog saziva Skupštine grada Kraljeva  samo je  jedan od pokazatelja mogućih promena u načinu rada  parlamenta lokalne samouprave koju smo,u jednom od ranijh tekstova najavili.

U te nagoveštaje nove prakse u radu Skupštine grada spada,bez sumnje, i čin verifikacije odborničkih mandata koji će ,  u analima lokalnog parlamentarizma,ostati upamćen po opravdanom odbijanju verifikacje mandata jednom odborniku sa liste koalicije stranaka „Aleksandar Vučić-Kraljevo ne sme da stane – dr.Predrag Terzić“.

Radno predsedništvo konstitutivne sednice Skupštine grada Kraljeva (fotografije preuzete sa TV Melos)

Izlaz iz krize kojom je otpočeo proces konstituisanja Skupštine grada nađen je,posle višesatne pauze, u odustajanju tog kandidata za odbornika sa liste za verifikaciju  mandata   na kojoj se inače našao suprotno propisima jer je ,ispostavilo se tačna tvrdnja predstavnika opozicije da je on pravosnažno osuđen na kaznu zatvora u trajanju dužem od šest meseci koju ,rekoše, izdržava (ili tek treba da izdržava) u kući „sa nanogicom“.

Ovo je žestok politički šamar za  listu okupljenu oko SNS jer,treba sada  javnosti,a posebno biračima koji su toj list poklonili svoje poverenje, a njih je ,u decembru 2023 godine bilo 23.911 objasniti kako je moguće da se na listi kandidata za odbornike ,i to na vrlo visokom mestu,nađe pravosnažno osuđivana osoba? Zašto su, iz  SNS-a kao dominantne politčke stranke te koalicije ,dozvolile takav gaf    svom političkom partneru iz svih izbornih ciklusa od 2012. godine pa na ovamo?

Odbornici Skupštine grada Kraljeva polažu zakletvu posle verifikacije mandata

Ovome je predhodilo razmatranje i usvajanje Izveštaja o radu Gradske izborne komisije i već ta rasprava je pokazala, a verifikacia mandata odbornika kasnije potvrdila da su se odbornici opozicije,njih je u ovom sazivu čak 30. sa četri izborne liste,dobro pripremili za svoj  debi u odborničkim klupama i da nastupaju koordinirano.

Opozicioni odbornici  su raspravu na ovu temu iskoristili i da javnost upoznaju sa svojim sumnjama u neregularnost proteklog  izbornog procesa na svim nivoima iznoseći primere u prilog toj svojoj tvrdnji. Interesantno je da su reakcije iz redova vladajuće koalicije na ove primere bile blage .Iako je to izbegavanje polemike na temu  izbornih neregularnosti samo na prvi pogled čudno to je politički mudar potez vladajuće koalicije jer su izostale replike i polemike ,čime je skraćeno vreme bavljenja ovom,još uvek „vrućom političkom temom“.

Milan Vučetić,odbornik sa liste Srbija proziv nasilja

Bespotreban gaf zakazivača konstitutivne sednice bila je i prvobitna zabrana novinarima iz televizija N1 i Nova S da prate konstitutivnu sednicu iako je to omogućeno  novinarima iz svih lokalnih medija koji su hteli da  sednicu prate sa lica mesta.

Usijanju atmosfere oko zabrane ulaska novinarima ove dve televizije posebno je doprinelo nemušto obrazloženje predsednika Privremenog organa dr.Predraga Terzića koji je izjavio kako je poziv za konstitutivnu sednicu Skupštine grada upućen medijima,što bar kada je u pitanju ovaj portal kao registrovano javno glasilo nije tačno, a što su još demantovale i kolege koje su juče bile na licu mesta u holu i u Sali Skupštine grada u komunikaciji sa odbornicima. Tek priča dr.Terzića sa skupštinske govornice o navodnoj akreditaciji  medija za praćenje sednice ,orčenoj na 24 časa unapred,ne zaslužuje ozbiljan komentar.

I za (raz)rešenje ovog konflikata u komunukaciji bila je potrebna pauza,posle koje je preovladao zdrav razum kod većine odbornika da se treba pridržavati, odredbi iz Statuta grada i Poslovnika o radu Skupštine grada  u delu u kome se govori o javnosti rada Skupštine grada na šta su ,od početka ukazivali odbornici iz redova opozicije.

Ivan Matović,šef odborničke grupe Starosedeoci,Novo lice Kraljeva,Ne damo Ibar,spasimo Studenicu 

I postupak kandidovanje odbornika za funkciju predsednika Skupštine grada je protekao dosta burno.Tome su ,u velikoj meri kumovale stručne službe odgovorne za pripremu sednice praveći suštinske i tehničke gafove.Tako se ,recimo, na spisku predlagača kandidata za predsednika Skupštine grada iz reda vladajuće koalicije našao i odbornik koji je predhodno povukao svoju kandidaturu za verifikaciju odborničkog mandata što je poslužilo kao šlagvort opozicionim odbornicma da ukazujući na te nedostake osporavaju iskustvo i kompetencije kandidata vladajuće koalicije za tu  funkciju , iako je reč o predsedniku Skupštine grada  u predhodna dva mandata.Uz to,važan podatak je i da je opozicija imala svog zajedničkog kandidata za istu funkciju

Sve u svemu prvi utisak je da će ,kako smo to već pisali,dinamika i praksa rada Skupštine grada biti sasvim drugačija nego u predhodnim sazivima.

Da li će to, a trebalo bi, da doprinese i boljoj percepciji i uvažavanju realnih ,opštih intersa, građana Kraljeva ostaje nam da vidimo kada se ,izborom gradonačelnika, članova Gradskog veća i njegovih pomoćnika na narednoj sednici Skupštine grada završi proces „zaokruživanja ekipe vladajuće koalicije“

Jer danas su izabrani samo Nenad Marković(SNS) za predsednika Skupštine i Marija Jevđić iz Jedinstvene Srbije  za njegovu zamenicu kao i Dragana Petković za sekretara Skupštine i Miloš Dukić za njenog zamenika.

Nenad Marković je ponovo izabran za predsednika Skupštine grada Kraljeva

Još nešto,što bi moglo da bude indikator dinamičnijih  procesa i unutar sam vladajuće koalicije ,nevezano za samu konstitutivnu sednicu Skupštine grada Kraljeva,privuklo je juče pažnju posmatrača lokalnih političkih (ne)prilika.

Reč je o osmominutnom prilogu Regionalne televizije Kraljevo  o ,kako se u samom prilog kaže, „nezakonitoj nabavci nadzornih kamera od strane grada Kraljeva a za potrebe Policjske uprave Kraljevo.Tajming objave,njen sadržaj i glavni sagovornik u tom prilogu (Ivan Petrović,zamenik lokalnog ombudsmana) nešto je što  ,sigurno je, ne raduje staro /novo rukovodstvo grada predvođeno bivšim (i budućim)predsednikom Skupštine i gradonačelnikom grada Kraljeva.

No, obzirom da je,Violeta Simović vlasnica, direktorka i glavna i odgovorna urednica ovog medija ,od juče i odbornica u Skupštini grada eto prilike da se ti „komunikacijski šumovi“ ,ako ih i ima uopšte unutar  stožerne liste vladajuće koalicije, otklone pre završetka procesa „zaokruživanja ekipe vladajuće koalicije“.

Sve ovo ukazuje da će nadzor rada Skpštine grada Kraljeva i izvršnih organa lokalne vlasti u Kraljevu u narednom periodu biti pojačan i bez famoznih nadzornih kamera koje su kupljene pa kupljene.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 413

Tagovi:

Komentari su zatvoreni.