ponedeljak, 17. juni 2019.

Trijumf gazdinstva Veljović na Međunarodnom sajam turizma u Novom Sadu

Objavljeno: 06.10.2018. | autor: KV Novosti -on line

Večeras su , u Novom Sadu  na 51. Međunarodnom sajam turizma u (IFTiNS), koji je ove godine okupio 170 izlagača iz Austrije , Bosne i Hercegovine , Crne Gore , Hrvatske , Mađarske, Makedonije, Republike Srpske , Rumunije , Slovenije i Srbije i više od  500 učesnika stručnih skupova ,dodeljene tradicionalne nagrade. Porodično gazdinstvo Dejana i Dragane Veljović iz sela Gledić,  smeštenog u središtu istoimene planine , poznato po proizvodnji čuvene „Rakije iz Rakije“ ali i po višegodišnjoj  saradnja i članstvu  u svetskoj asocijaciji „Slow food“ koja , danas ,okuplja preko milion aktivnih članova iz 150 zemalja sveta , je  doživelo   pravi trijumf osvajanjem tri velike Zlatne medalje (za gastronomsku ponudu gurmanskih specijaliteta , za podnudu seoskog turizma i za promotivne aktivnosti na međunarodnom tržištu) i Diplome sa plaketom Novosadskog sajma za kvalitet.
Svoj mukotrpni pohod ka stvarnju prepoznatljivog brenda  kakav je  „Rakija iz Rakije“ i originalne turističke ponude ,za sada za jednodnevne boravke turista , započeli  su pre jedanaest godina diplomirana pravnica Dragana i njen suprug Dejan ,penzionisani oficir Žandarmerije na velikom , nasleđenom , domaćistvu u teško pristupačnom zaseoku „Rakija“ smeštnom pod samim vrhovima pitomih Gledićkih planina.

Na početku njihovog  bavljenja seoskim turizmom dolazili su znatiželjnici koji su želeli da se upoznaju sa tradicionalnim načinom pečenja šljivove rakije. Nešto kasnije počele su da dolaze i grupe, najpre sastavljene od gostiju grada Kraljeva i pojedinih institucija da bi potom bilo gostiju i iz inostranstva. Amerikanka Una Mekenzi Grin iz Viskonsina provele je čak dva meseca sa porodicom Veljović  u okviru svog studijiskog putovanja čija tema su male, porodične destilerije kakvih je sve više i u državi iz koje dolazi. Pre  tri godine  ovo gazdinstvo posetila je i prva grupa inostranih gostiju čiji je organizator jedna turistička agencija iz Italije. Reč je o gostima koji brodom krstare Dunavom i za koje se organizuju i posebni izleti. Od tada  pa do ove godine porodično gazdinstvo  Veljovića posetilo je preko hiljadu turista samo iz Italije. A oni ih,  što zbog atrakcije  a više iz nužde zbog lošeg puta , prevoze „Rakijamobilom“, preuređenom traktorskom prikolicom zastrtom tkanim ćilimima, najfinijm eksponatima seoskih tkalja do svog gazdinstva gde ih dočekuju sa pesmom i muzikom.

Ogromna i ozbiljna prepreka svim  planovima Veljovića   je putna infrastruktura decenijama zapostavljana i definitivno devastirana katastrofalnim poplavama iz maja 2014 godine, oporavljana  zatim  svake godine  velikim spostvenim ulaganjima i uz minimalnu pomoć lokalne samouprave.

Možda su ova  značajna priznanja  dodeljena Veljovićima ,večeras,  u Novom Sadu , eto , podstrek i  prilika  da lokalna samouprava, grad Kraljevo, ispuni  brojna  obećanja , data od mnogih njegovih funkcionera i popravi tih kilometar seoskog puta. Ako ne zbog Veljovića i dodeljenih im priznanja , onda bar zbog novih turista iz zemlje i inostranstva koji će , kao i do sada , znati da cene  netaknutu prirodu  Gledićkih planina , gazdinstvo Veljovića koje je zadržalo autentični izgled  sa objekatima od kojih su neki stari i više od sto godina  ali i degustaciju   vrhunske  rakije na mestu gde se proizvodi kao i tradicionalni seoski ručak sa obaveznim svadbarskim kupusom iz zemljanog lonca i ostalim specijalitetima pripremanim od organiskih, domaćih proizvoda  na tradicionalan način.

Broj pregleda: 881

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.