četvrtak, 25. april 2019.

Raška čuva sećanje na Milunku Savić

Objavljeno: 04.10.2018. | autor: KV Novosti -on line

Završava se opremanje spomen sobe sa eksponatima iz perioda detinjstva Milunke Savić

U slavu žene ratnika, rođene 1892  godine u selu Koprivica kod Jošanjičke Banje, svakog oktobra,od 2016 godine,organizuje se bogat program sa različitim dešavanjima kojima narod ovog kraja i opština Raška održavaju i obeležavaju sećanje na Miluku Savić bez sumnje  jedinstvenu istorisku ličnost našeg naroda..

Posle decenija zaborava ili , tačnije rečeno, povremenog prisećanja na herojska dela Milunke Savić, heroine drugog svetskog rata mnogo šta se , u pozitivnom smislu, promenilo i pokrenulo od kada su ,2016 godine, po prvi put , u Jošančkoj Banji i njenom rodnom selu Koprivici, organizovani Dani Milunke Savić. Za organizaciju manifestacije koja umogome doprinosi očuvanju sećanja na ženu koja je nosioc najviših srpskih i francuskih vojnih odlikovanja , dva ordena Karađorđeve zvezde sa mačevima, Srebrne i Zlatne medalje za hrabrost Miloš Obilić , Spomenice oslobodilačkih ratova 1912—1913, Albanske spomenice, Spomenice za oslobođenje i ujedinjenje 1914—1918. dva francuska Ordena legije časti, francuskog ordena Ratnički krst sa zlatnom palmom, ruskog ordena Krst svetog Đorđa Pobedonosca i drugih, zaslužan je Centar za kulturu „Gradac“ i opština Raška.

Kao i predhodnih godina Dani Milunke Savić počinju sadržajima namenjenim najmlađim pa će tako,sutra, u petak 5.oktobra u Sali Doma kulture u Jošaničkoj Banji, koji nosi ime Milomira Glavčića velikog dobrotvora ovog kraja iz Kanade,rođenog u istom selu kao i Milunka, biti prikazan film Radio televizije Srbije„Đaci u Velikom ratu“ a potom predstava  za decu „Čuvari prirode“ u izvođenju  Kraljevačkog pozorišta.Popodnevni deo programa počeće polaganjem venaca na spomenik Milunke Savić a nastaviće se izložbom“Srbija pamti savezničku Bizertu“, Luka Nikolić,recitalom „Stojte galije carske“ u izvođenju Ivane Žigon a potom i tribinom „100 godina od proboja Solunskog fronta“ na kojoj će učestovati potpukovnik dr Dalibor Denda,vojni istoričar, prof. dr Vladan Virijević, prof. dr Božica Mladenović i novinarka RTS-a Vesna Ilić kao moderator tribine.Program se nastavlja i u subotu organizovanim odlaskom do nedavno rekonstruisane kuće Milunke Savić u selu Koprivica gde će ,na platou ispred kuće biti predstavljena knjiga pesama „Bitka na čemernu“  autora  Živojin Stefanović  asitihove će pored njega kazivati iIvana Žigon.

Rekonstruisana kuća Milunke Savić

Recimo, na kraju, da su juče, po rečima Dejana Koturanovića direktora Centar za kulturu „Gradac“ iz Raške i predsednika Mesne zajednice Jošanička Banja , u kuću Milunke Savić uneti prikupljeni  predmeti koji potiču iz perioda njenog  detinjstva i odrastanja kao bi se posetiocima rekonstruisane kuće dočarala atmosfera iz tog perioda kada je selo Koprivica bilo ,sve do balkanskih ratova,  u neposrednoj blizini granice sa ondašnjim Osmanskim carstvom.

Овај текст је један од садржаја медијског пројекта „Богатство градитељског наслеђа општине Рашка II  део  кога спроводе „КВ Новости-он лине“ а кога је подржала општина Рашка.Ставови изнети у тексту су искључива одговорност „КВ Новости-он лине“ и ни на који начин непредстављају ставове и мишљења општине Рашка

 

Broj pregleda: 690

Komentari su zatvoreni.