nedelja, 25. avgust 2019.

Izložba koju treba videti

Objavljeno: 05.12.2018. | autor: KV Novosti -on line

Timka Alihodžić i Tatijana Mihajlović

U Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo sutra uveče u 19 časova biće otvorena izložba „Ispričaću ti priču…“ Arheološkog muzeja u Zadru. Ovaj muzej je osnovan 1832 godine na temeljima vekovne kolekcionarske delatnosti  zastupljene  u Zadru  intezivnije od perioda humanizma i renesanse u XIV i XV veku.

Ovo je prvo gostovanje jedne institucije kulture  iz Hrvatske u Narodnom muzeju Kraljevo i drugo gostovanje ove izložbe u Srbiji, nakon ovogodišnjeg gostovanja u Muzeja grada Beograda. Izložba je  prvi put predstavljena javnosti decembra 2015. godine kada je otvorena u Arheološkom muzeju Zadra. Autor izložbe je Timka Alihodžić, viši kustos Antičkog odela Arheološkog muzeja u Zadru. Antički Jeder (Colonia Julia Jader), kakav je rimski naziv za Zadar, osnovan je 48. godine s.e. kao naselje rimskih građana, najverovatnije u vreme Julija Cezara. Dugogodišnje istraživanje nekropola Jadera , iz perioda od I-IV veka, odnosno od vladavine Avgusta do Konstantina Velikog, donele su Arheološkom muzeju u Zadru bogat materijal i mogućnost rekonstrukcije života stanovnika antičkog grada.Izložba koja se otvara sutra u Narodnom muzeju Kraljeva  priča priče o nekoliko zanimljivih ličnosti, čiji se životi donekle mogu rekonstruisati  iz predmeta sa kojima su sahranjeni, pružajući ujedno i uvid u živopisne prizore jednog iščezlog grada. Njen poseban  kvalitet  je deo  namenjen slepim i slabovidim osobama kojima je omogućeno da dodirom ostvare interakciju sa eksponatima.

Obraćajući se medijima , na današnjoj konferenciji za štampu, pored autorke izložbe Timke Alihodžić ,muzejski savetnik u Narodnom muzeju Kraljeva Tatijana Mihajlović je podsetila na činjenicu da je veći deo teritorije današnje Srbije ušao u sastav Rimske imperije tokom I veka naše ere ,krajem vladavine imperatora Avgusta ,  kao Gornja Mezija a da je rimska vojska imala utvrđenja širom granice(limesa) i između svojih  provincija. Predpostavlja se da je granica između dve provincije u okviru Rimskog carastva , Gornje Mezije i  Dalmacije prateći tokove  velikih reka bila u Čačku.

Direktor Narodnog muzeja Kraljeva i gošće iz Zadra

Autohtoni narodi su ,bez razlike, u svim Rimskim provincijama u to doba  protokom vremena,  u periodu ne  dužem od pet decenija vladavine Rimljana , postajali u mnogo čemu slični pa i u običajima i obredima sprovođenim prilikom sahranjvanja. Tako , eto , i ova izložba na svoj ,osobeni, način aktuelizuje spoznaje o bliskosti naroda na ovim prostorima.

Broj pregleda: 375

Komentari su zatvoreni.