utorak, 30. novembar 2021.

Život sa muzikom i za muziku

Objavljeno: 31.12.2020. | autor: KV Novosti -on line

Andrija Vukomanović iz Kraljeva, nekada muzičko čudo od deteta,a danas srednjoškolac, učenik drugog razreda srednje Muzičke škole „Stevan Mokranjac“ jedan je od  dokaza kako za talenat praćen ogromnim radom i trudom nema nepremostivih prepreka na putu ka zacrtanom.

Još kao osmogodišnjak,na počecima sviranja  na bubnjevima, Andrija je rekao da će svoje muzičko usvršavanje nastaviti na najprestižnijim akademijama za džez u Americi.

Vežba okružen svojim uzorima i idolima

Tada je Andrija ,posle višegodišnjeg,upornog ponavljanja uspeo da ubedi svoje roditelje majku Ljiljanu i oca Dejana  da mu kupe bubnjeve iako su u kući već imali gitaru i harmoniku.

„Bio je,zaista,više nego jasan i uporan u svom zahtevu pa smo supruga i ja odlučili da mu ispunimo želju i nabavimo nekakve bubnjeve.Kada je seo za njih i krenuo da muzicira činilo se da su on i bubljvevi jedno a zvuci koje je proizvodio delovali su,i meni muzički neobrazovanom,prijatno“ kaže nam Andrijn otac i nastavlja „Trebalo je samo šest meseci  Andrijinog vežbanja da i mi laici shvatimo da je došlo vreme  da sud o njegovom muziciranju treba da da neko ko se u instrument  i tu vrstu muzike razume.“

Zahvaljujući činjenici da smo iz Kraljeva kao i nekim ličnim kontaktima logičan izbor je bio da taj sud čujemo od Slobodana Stojanovića-Kepa našeg sugrađanina,bubnjara čuvene grupe „Smak“.

Kepo i Andrija

Kepo ne samo da nije krio svoje oduševljenje Andrijinim talentom i dostignutim za kratko vreme vežbanja  nego je prihvatio i  šest meseci individualno radio sa Andrijom.

Braća Aleksandar i Andrija Vukomanović sa Lazarom – Lalom Tošićem

Još jedan znameniti bubnjar,kraljevčanin Lazar Tošić nije krio svoje oduševljenje kada je upoznao Andriju i čuo ga kako svira a njegove reči dodatno su ohrabrile kako Andriju tako i njegove roditelje.

A pre ovih srednjoškolskih dana Andrija je učio i završio dva odseka  niže muzičke škole odsek klavir i  odsek udaraljke sa odličnim uspehom. U tom periodu  Andrija je osvojio tri značajne nagrade na takmičenjima za mlade pijaniste na nivou Srbije. Profesor na akdemiji ,doktor klavira Bojan Marjanović  ga je ,tada, testirao i ustanovio  da je Andrija apsolutni sluhista, kao Mocart, proceniviš da će moći  da  svira više od 7 instrumenata.

I danas Andrija uporedo svira  bubnjeve i klavir  a njegovi profesori u srednjoj školi Aleksandar Popadic i Vladimir Milićević imaju samo reči hvale za njegov trud i nesporni  muzički talenat.

Pre četri godine, zahvaljujući naprima roditelja ali i razumevanju organiztora Adrija je ,posle pređene selekcije mladih iz čitavog sveta, bio polaznik 10. međunarodnog seminara za bubnjare i udarače „Croatia Drum Capm 2016“ čiji je osnivač i jedan o mentora Petar Ćurić, profesor na muzičkoj akademiji u Londonu.

Steve Gadd i Andrija

Učešće na ovom kampu,upoznavanje i rad sa najpoznatijim svetskim bubnjarima kao što su Steve Gadd, Horacio “El Negro” Hernandez profesor na Berkli koledžu, John Riley vanredni profesor na Berkliju,Pete Lockett, jedan od najboljih perkusionista sveta, Claus Hessler, Pier Foschi , najbolji italijanski bubnjar svih vremena, dodatno su osnažila već jasne Andirjine vizije da svoje dalje muzičko usavršavanje nastavi na prestižnom Berkliju.

Andrija je,od tada, već četri godine,u neprestanoj komunikaciji sa većinom od tih muzičkih legendi,predavača na„Croatia Drum Capmp-u“ , posebno sa Stiv Gadom,koji uvek nađu vremena da presulušaju njegove snimke vežbi i daju mu svoje preporuke kako  da radi i usavršava svoju izvođačku tehniku.

Pored redovnih vežbi u srednjoj školi Andrija radi individualno i sa profesorom Miroslavom Karlovićem, šefom katedre polinstrumentalnog studijskog programa Fakulteta muzičkih umetnosti u Beogradu.

Uspe li u svom naumu, a kako i ko koliko vredno radi verujemo da hoće, Andija će se,za dve godine, pridružiti plejadi mladih kraljevčana koji su,u zadnje dve decenije, svoje muzičko obrazovanje sticali ili usavršavali u pretsižnim muzičkim akademijama širom sveta poput baće Konstntina i Božidara Radenkovića, Miloša Avramovića, Vladimira Mijatovića,Petra-Pece Janjića…

Poželimo i mi da Nova Godina donese Andrije nove uspehe na  putu ka ostvarenju njegovog dečačkog sna – indeksa na nekoj prestižnoj muzičkoj akdemiji u svetu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 1098

Komentari su zatvoreni.