petak, 28. januar 2022.

Završeni VII „Kursulini dani“

Objavljeno: 01.09.2019. | autor: KV Novosti -on line

Proglašenjem ekipe sela Miločaja za sveukpnog pobednika danas su , u selu Cvetke kraj Kraljeva ,završeni VII „Kursulini dani“.

Najbolji i u 2019

Trodnevna manifestacija organizovana u čast Jovana Petrovića Kursule , znamenitog junaka i megdandžije iz I srpskog ustanka ,koji je odrastao i sahranjen u ovom selu, posle ranjavanja u bojevima kod Varvarina i na Deligradu 1813 godine  krajem I srpskog ustanka , završena je ,po tradiciji , takmičenjem  u svojevrsnom sportskom višeboju.

Aktuelni šampioni višeboja

Mešovite muško-ženske ekipe iz podkotlenički sela Miločaja , Cvetaka, Lađevaca, Tavnika i pomoravske Obrve takmičile su se danas u natezanju konopa ,obaranja ruku , nadvalačenju klička ,brzom sečenju oblica ručnim testerama , brzom nošenju vedrica vode na obrmači  i , predhodna dva dana,  u   , nezaobilaznom,  fudbalu.

I brzina i veština

Uprkos jakom suncu koje je danas „pržilo“ ovim delom Pomoravlja elan i sportski duh takmičara bio je na vrlo zavidnom nivou .Poseban ton smotri starih veština  dali su najmlađi posetioci  ,koji su , van konkurencije  i  zvaničnog dela takmičenja ,više nego uspešno ponavljali veštine koje su učili  gledajući  zvanične takmičare.

Budući šampioni višeboja

Posle takmičenja u pojedinačnim disciplinama ekipa Miločaja je , po šesti put za redom ,proglašena za sveukupnog pobednika na ovoj smori koja se ,svake godine,organizuje u nekom drugom  podkotleničkom selu.

Zamenik gradonačelnika Kraljeva Vukman Rakočevi i pomoćnik gradonačelnika Kraljeva Sreten Jovanović uručili su pehare najboljim ekipama posle podela medalja i zahvalnica za  najbolje u pojedinačnim disciplinama.

Neumorni organizatori

Bilo je danas ,lepo u Cvetkama , uprkos velikoj vrućini jer se na  ovakvim manifestacijama najbolje vidi koliko  ova i slične  kulturne i sportske manifestacije znače meštanima susednih sela  koji se na njima druže i čuvaju svoju tradiciju od zaborava.

Brže nije moglo….
Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 760

Komentari su zatvoreni.