petak, 27. maj 2022.

Zasluženi omaž najizvođenijoj predstavi kraljevačkog pozorišta

Objavljeno: 06.03.2020. | autor: KV Novosti -on line

Večerašnjim programom nazvanim „Kamen za pod glavu “, po jednoj od najizvođenijih predstava Kraljevačkog pozorišta , svečano je zatvorena  izložba „ Ispod podignute zavese – 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta“ , autorke  Mirjane Savić , muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kraljevo , koju je , u protekla dva meseca videlo nekoliko hiljada posetilaca Galerije Narodnog muzeja Kraljevo.

Program u čast najizvođenije predstave kraljevačkog pozorišta

Predstava „Kamen za pod glavu“  je posle  priznanja osvojenih na 38. Saveznom festivalu pozorišnih amatera održanom juna 1994 u Vranju, kada je od 11 „Zlatnih maski“ osvojila čak 6 , nastavila svoj život još čitavu deceniju. Doživela je preko sto izvođenja, a o njenom značaju u nacionalnim okvirima dovoljno govori podatak da je 101. repriza izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu, a 102. u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu. Rađena je po tekstu tekstu Milice Novković, koji predstavlja jedan od najboljih dramskih tekstova u dvadesetom veku napisanih na srpskom jeziku.

Milomir Mile Nedeljković

Večerašnjim programom moderirao je Miodrag Dinulović, direktor kraljevačkog pozorišta, a njegovi sagovornici bili su glumci iz prve postave komada Milomir Nedeljković , Biljana Konstantinović i Mile Cvijović kao i Dragan Jakovljević koji je potpisao režiju.

Biljana Konstantinović

Kraljevačko pozorište  od 1998 godine ima poluprofesionalni status , a od juna 2001 godine  funkcioniše kao  Javna ustanova Kraljevačko pozorište. Pozorište tako dobija status institucije grada sa  definisanim standardima  po kojima  i danas radi.

Deo priznanja koje je osvojio Kamen za pod glavu na stolu iz predstave
Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 958

Komentari su zatvoreni.