ponedeljak, 23. novembar 2020.

Zapitanost o odgovornosti pred rečju

Objavljeno: 19.08.2020. | autor: KV Novosti -on line

Nagrada Žička hrisovulja ,uručena je danas,pesniku Milanu Nenadiću, u trpezariji Manastira Žiče, za ,kako je to navedeno u obrazloženju,“ poeziju dubokog poistovećivanja sa matičnim tlom i predanjem”.

Tradicionalno priznanje unikatnu zlatopečatnu povelju i ikonu Preobraženja ,  29.-og  Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2020“, ovogodišnjem laureatu Milanu Nenadiću, uručio je dr Predrag Terzić gradonačelnik Kraljeva.

Uručivanje Žičke hrisovulje za 2020-tu godinu(Fotografije Ivan Spasojević)

Zahvaljujući se na značajnom priznanju koje dobija na ovako znamenitom mestu Milan Nenadić je u svojoj kratkoj  besedi izneo svoje neprestane dileme o sopstvenoj odgovornosti  “pred rečju”, što je univerzalna dilema  znamenitih pesnika i drugih stvaralaca koji taj moćni alat koriste.

Dragan Hamović,predsednik žirija za dodelu “Žičke hrisovulje” je u svojoj prigodnoj besedi o stvaralaštvu Milana Nenadića  kazao i:  “Milan Nenadić pripada krugu izvrsnih srpskih pesnika čijim je glasom, u drugoj polovini 20. veka, progovorila pustošna i strašna prekodrinska istorija i buntovna karakterologija. Prošlost, iz dubine izrečenog i neizrecivog iskustva, došla je ovde iznova po svoje i ne prolazi. Narodna pesma je, po rečima ekspresioniste Vinavera, nadjačavala svakog pojedinca, a toliki su pojedinci „možda u sebi nosili neizraženi nemir bića, žeđ kosmičkog utonuća, polet zvezdanih znanja. Oni to nisu izrazili“. Žeđ pojedinačnih izraza ostala je zadugo nenamirena, u odnosu na teretno zajedničko nasleđe. Dinarski srpski svet iz kojeg Nenadić potiče održan je i oličen epikom, ali su epiku, u doba poluvekovnog primirja, zamenili individualni glasovi čiji se naglasci razlikuju, ali koji su, svi do jednog, pokazali da od pripadnosti svome matičnom prostoru ne mogu pobeći bez težih posledica po sebe same”.

Dragan Hamović obrazlaže Odluku žirija

Na kraju današnje svečanosti koja je,zbog epidemije korone,upriličen  i u dosta svedenom obimu, član žirija, pesnik Miloš Milišić je rekao : “Obično se, nakon svega ovog protokola, objavi kraj Žičkog duhovnog sabora. Ovoga puta nije tako. Reći ćemo samo, najesen da se u zdravlju i dobru vidimo, sa pesnikom Milanom Nenadićem, u dane uoči Kraljevdana. Dotle, svako dobro i hvala svima”.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 224

Komentari su zatvoreni.