nedelja, 26. maj 2024.

Violinista Nemanja Radulović i njegov orkestar „Double Sens“sviraju 9.jula u Kraljevu

Objavljeno: 06.07.2023. | autor: KV Novosti -on line

Samo šest dan posle Beograda Kraljevo će,zahvaljujući Kulturnom centru Ribnica, imati zadovoljsto i čast da,u nedelju 9.jula 2023.godine, bude domaćin, srpsko-fancuskom violinist Nemanji Raduloviću, koga prati njegov  kamerni ansambl „Double Sens“.

Predviđeno je da se koncert održi na Trgu srpskih ratnika u Kraljevu sa početkom u 21 čas, a znajući da se radi o zaista retkom muzičkom spektaklu organizator je predvideo da se, u slučaju lošeg vremena, koncert održi  u Novoj hali sportova u Ribnici, Ulica Dušana Popovića 41 gde će ulaz,kao i na trgu, biti besplatan.

Nemanja Radulović-Photographer Sever Zolak

Nastup Nemanje Radulovića je deo velike turneje na kojoj ovaj  umetnik,jedinstvene energije i uzbudljve virtuoznoasti, promoviše album “Roots” (Koreni) objavljen na jesen 2022. godine za američku diskografsku kuću “Warner Classics”.

On je te,2022.godine ,koncerom u Kolarčevoj zadužbini, promovisao  svoj album za koji je,kako je sam izjavio,inspiraciju dobio slušajući muziku narod iz mnogih zemalja u vreme korone.

Album Koreni predstavlja iskorak iz klasične u polje world music. Broji ukupno sedamnaest kompozicija, odnosno stilizacija tradicionalnih pesama više različitih naroda, od poznatijih dela u našoj sredini, preko melodija evropskih zemalja, do onih udaljenijih iz Kine, Indije i Japana.

Blok kojim se predstavlja muzičko stvaralaštvo  Srbije nazvan je  „Posveta Šišiću”  predstavlja svojevrsni omaža ovom virtuozu na vilolini, dugogodišnjem solisti Narodnog orkestra Radio Beograda i mnogih drugih orkestara,koji je preminuo 2007.godine.

Pokojni Aleksandar Šišić,prepoznatljv  po balansiranju između akademske preciznosti i improvizacija svojstvenih samoukom geniju, komponovao je mnoge pesma a malo je poznato da je on autor čuvenog hita „Svud me diraj, a u srce nemoj“ koga je ,kao trajni snimak za radio Beograd,početkom sedamdesetih godinaprošlog veka, snimio naš kraljevčanin Raša Pavlović.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 685

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.