sreda, 27. januar 2021.

Uklonjen „istorijski“ otpad u kraljevačkom Magnohromu

Objavljeno: 30.11.2018. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu je danas  Ministar zaštite životne sredine u Vladi Republike Srbije Goran Trivan, obišao deo pogona preduzeća „Magnohrom“ d.o.o gde je  je , uz podršku Vlade i uz angažovanje stručnjaka iz Ministarstva zaštite životne sredine ,za sada, uklonjeno više od 150 tona „istorijskog“ otpada.

Gradonačelnik Kraljeva dr.Predrag Terzić se zahvalio Vladi Srbije, i Predsedniku Republike , na angažovanju oko privatizacije ovog dela  nekadašnjeg Magnohroma koji dugo nije mogao da nađe kupca.To je , krajem maja ove godine , po okončanju  dvogodišnjeg testiranja  sinterovanog magnezita u Magnohromu , postala kompanija  Afarak  iz Finske . Pored ove fabrike Afark je , za jedinstvenu   cenu od milion evra ,  tada kupio  i rudarska prava za  rudnike magnezita Šumadija i Magnezit sa potvrđenim rezervama od preko četiri miliona tona rude kao i zemljišta na području Kraljeva, Čačka, Čajetine i Gornjeg Milanovca.

Obraćajući se danas ,u Magnohromu, predstavnicima medija i rukovodstvu Kraljeva i Raškog upravnog okruga Goran Triva je, između ostalog , rekao:

„Mera civilizovanosti jednog društva je  njegov  odnos prema životnoj sredini. Srbija se ,unazd decenijama, ne može pohvaliti da se civilizovano odnosila prema životnoj sredini, odnosno prema sebi samoj .Ovo sada , poput ovde urađenog u Kraljevu , su početci  tog civilizovanog odnosa prema životnoj  sredini ili prema nama samima . Ovo je prva od preko stotinu lokacija u Srbiji gde se nalazi takozvani „istorijiski“ otpad , nusprodukt  delatnosti nekadašnjih privrednih giganata, koja je očišćena. To je,inače, obaveza države prema  vlasnicima, kupcima ostataka svih tih nekadašnjih  privrednih giganata.

dig

Za čišćenje ove lokacije  u Kraljevu Vlada Srbije je izdvojila oko 26 miliona dinara .Uklanjanje oko 150 tona istoriskog otpada sa ove lokacije , uz još neke aktivnosti koje,kako smo danas čuli, već  sprovodi menadžment preduzeća , preduslov  je za početak proizvodnje koja će omogućiti da, pored već zaposlenih devdesetak Kraljevčana njih najmanje još toliko se zaposli  , u prvom kvartalu naredne godine , u „Magnohromu“ d.o.o.Ovo je , naglašavam , početak jednog procesa u Srbiji za koji će nam trebati ogroman novac ali i da znamo šta hoćemo. Kada imamo novac i znamo šta hoćemo ,jedan po jedan objekat poput ovog u Kraljevu biće saniran .Građani mogu biti sigurni da će Ministarstvo zaštite životne sredine nastaviti sa čišćenjem Srbije ,kako smo već  započeli sa zakopanim opasnim otpadom koga , nažalost ima još kojekude po Srbiji. Kraljevu će , Ministartvo zaštite životne sredine nastaviti da pomaže i kroz druge projekte  a sve u cilju da ovaj jedan od najlepših predela u Srbiji ponovo zablista svojim punim sjajem“.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 659

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.