utorak, 16. april 2024.

U Kraljevu sutra počinje XIII internacionalni džez festival „DžezIbar“

Objavljeno: 27.06.2023. | autor: KV Novosti -on line

U Kraljevu sutra, 28.juna 2023. godine u 21. čas,.nastupom benda Dusha Connection iz Austrije, u dvorištu “Francuske kuće” počinje XIII internacionalni džez festival „DžezIbar”, koji će trajati do 30.juna 2023.godine.

Ovu značajnu manifestciju pokrenuo je,i  svih ovih godina uspešno organizuje, Kulturni centar „Ribnica“.

Sa I JazzIbar -a održanog 01.07. 2011.g

Počelo je 1.jula 201. godine kada je KC „Ribnica“ u u saradnji sa pokojnim Mihajlom Mišom Blamom, pokrenula festival sa željom da ljubiteljima džeza iz Kraljeva i okoline omogući muzički događaj vrhunskog kvaliteta.Džez je, u Kraljevu,inače, prisutan još od prvih decenija prošlog veka , ima svoju publiku a ne mali broj muzičara iz ovog grada je , svirajući džez, stvorio zavidnu domaću i internacionalnu karijeru. Ovu vrstu muzike neguje i srednja muzička škola  „Stevan Mokranjac“ iz Kraljeva.

Taj prvi DžezIbar svečano je otvorio tadašnji ministar kulture Predrag Marković rekavši da je Ministarstvo, na čijem je on čelu, prepoznalo kvalitet koji je došao iz Kraljeva i da je sa zadovoljstvom prihvatilo da pomogne održavanju ovog festivala.Ukoliko želite da se toga detaljnije prisetite to možete pročitati OVDE

Prve večeri ovogodišnjeg, XIII internacionalnog džez festivala „Džezibar“, posle trija  iz Austrije koga čine Esad Halilović (bubnjevi, kompozicija i aranžmani), Urs Hager (klavir) i Clemens Rofner (kontrabas) nastupiće Dušan Petrović bend a posetioci će moći da čuju kompozicije sa albuma From April to December, koji je objavljen prošle godine.

Akteri ovogodišnjeg,XIII DžezIbar-a

Drugog festivalskog dana, u četvrtak 29.juna, u 21.čas, u dvorištu Francuske kuće, nastupiće Duško Šobat grupa iz BiH da bi potom u 22 časan nastupila Funktastic Coalition Group koja izvodi autorske kompozicije u originalnim aranžmanima.

Trećeg festivalskog dana u petak 30.juna festivalski program se seli na Trg srpskih ratnika  gde će, na velikoj pozornici , u 20 časova nastupiti Srđan Ivanović Blazin’ quartet iz Francuske.

Jovan Maljokovic

Čast da zatvori ovogodišnji, XIII internacionalni džez festival „Džezibar” pripala je „Balkan salsa bend-u“ pod upravom čuvenog srpskog  džez saksofoniste, kompozitora i aranžera Jovana Maljokovića. Program benda koga kraljevačka publika dobro zna i ceni sastoji se, mahom, od muzike koja je fini spoj džeza i tradicionalne muzike.

I za kraj ono najvažnije, program je besplatan  za posetioce koncerata sve tri  festivalske večeri.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 428

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.