četvrtak, 09. juli 2020.

Sećanje utemeljeno na istorijskim činjenicama je brana revizionizmu !

Objavljeno: 28.11.2019. | autor: KV Novosti -on line

Danas je , u Narodnom muzeju Kraljevo, povodom obeležavanja 29.novembra kao datuma kada je pre  75 godina Kraljevo oslobođeno u II svetskom ratu , priređena izložba „Jasenovac –  pravo na nezaborav“.Radi se o izložbi koja je januara 2018. bila postavljena u Palati Ujedinjenih nacija u Njujorku ,kao do tada najveća izložba svih vremena u ovom zdanju, sa brojnim eksponatima teškim čak 7 tona.U Kraljevu je danas ,predstavljen samo deo ekponata te izložbe koja je nastala kao plod višegodišnjeg truda i rada Međunarodne ekspertske grupe „GH-Stop revizionizmu“ koju predvodi  prof. dr Gideon Grajf, glavni istraživač Instituta za Holokaust „Šem olam“ u Izraelu.

Izložba u Kraljevu je organizovana zahvaljujući nesebičnoj pomoći Ministarstva spoljnih poslova Srbije  a na njenom otvaranju govorio je Fabijan Vendrih , član Međunarodne ekspertske grupe „GH-Stop revizionizmu“ i lični ,specijalni, izaslanik prof. dr Gideona Grajfa. On se zahvalio gradu Kraljevu što je prepozanta važnost ove teme i same izložbe koja doprinosi jačanju kulture sećanja dodavši: „Prilikom svog formalnog obrazovanja u Holandiji čuo sam za Aušvic a ne i za Jasenovac ,Aušvic Balkana .O tome sam čuo ,prvi put ,dolaskom u Srbiju da bih , kasnije ,saznao više ,  pa i od samog profesora Grajfa koji je u svojoj obimnoj multidisciplinarnoj studiji  „Jasenovac – Aušvic Balkana – Ustaška imperija okrutnosti“ baveći se na čak 750 strana, poređenjem ova dva logora iz II svetskog rata ,kao ekspert za genocid ,naveo čak 57 modela ubijanja u Jasenovcu. Logorom su  upravljale ustaše, hrvatska, fašistička organizacija koja je bila verni saveznik nemačkih nacista i Nemačke tokom čitavog II svetskog rata. Zato je profesor Grajf osetio potrebu da ,ovom knjigom, izgradi čvrsti srpsko – jevrejski zid pamćenja koji treba da bude snažna brana neumesnim i neutemeljenim pokušajima revizionizma kao svojevrnog prekrajanja istorije. Svedoci smo raznih modela  revizionističkih tendencija, pa tako i veličanja ustaštva na raznim mestima i skupovima poput ,recimo, onog u Blajburgu koji je , danas , najveće okupljanje neonacista u Evropi.“

Posebnu pažnju brojnih posetilaca na izložbi u Kraljevu privukla su potresna svedočanstva dvoje preživleih logoraša iz Jasenovca i Jastrebarskog , ustaškog logora za decu čiji su rodutelji već bli žrtve njihovog terora širom Hrvatske i drugih okupiranih teritorija.

Kraljevčanima su se obratili Jelena Buhač Radojčić i Gojko Rončević Mraović iznevši svoja svedočenja o tim stratištima gde su bili, kao deca uzrasta od 6 do 8 godina.Pored potresnih svedočenja o stradanjima njihovih kompletnih porodica i rodbine oboje su , na kraju svojih izlaganja , uz zahvalnost za organizovanje izložbe i u sedištu Ujedinjenih nacija i danas u Kraljevu ,zahvalili   prof. dr Gideonu Frajfu za njegovu knjigu ,poželevši mu skori oporavak i izlazak iz bolnice u Izraelu , zbog čega se,danas,nije pojavio  u Kraljevu .I oni su naglasili značaj svih aktivnosti koje doprinose snaženju kulture sećanja kao  brane revizionizmu i povampirenju fašističkih ideologija.

Posle otvaranja izložbe u Narodnom muzeju Kraljeva predstavljena je  knjiga „Strašno i sramno“ generala Milisava Sekulića , u kojoj su sabrana svedočanstva preživelih iz logora na teritoriji bivše Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Pored ove izložbe Kraljevo će  svoj Dan oslobođenja ,29.novembar ,sutra obeležiti i drugim manifestacijama: polaganjem venaca na Spomenik oslobodiocima Kraljeva , Svečanom akademijom u Skupštini grada , na kojoj će govoriti istoričar prof. dr Predrag Marković  i promocijom knjige  Miloša Timotijevića „Zlato četnika i partizana – dekonstrukcija jednog mita“ o kojoj će ,pored  autora , u Narodnom muzeju Kraljeva , sutra u 19 časova ,govoriti  urednik Borislav Čeliković i recezent knjige  dr Vladimir Dimitrijević.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 205

Komentari su zatvoreni.