sreda, 27. januar 2021.

„ Putovanja 3 objektiva “ u Kraljevu

Objavljeno: 13.03.2019. | autor: KV Novosti -on line

U svojoj četvrtoj godini postojanja  foto-izložba „ Putovanja 3 objektiva” je stigla do Kraljeva .Večeras je u Galeriji Kulturnog centra „Ribnica“ , pred brojnom publikom ,otvorena  zanimljiva izložba.

Autori ovog nesvakidašnjeg kulturnog projekta su tri  afirmisana majstora fotografije ,različitih godina, životnih iskustva i stilova .To su Tomislav Peternek , doajen fotografije na ovim prostorima ,ovenčan gotovo svim značajnijim domaćim i međunarodnim nagradama za novinsku fotografiju ,Igor Mandić predavač Sintetičke fotografije na Fakultetu za medije i komunikacije u Beogradu i diplomirani ekonomista Goran Kukić ,svojevremeno , u ondašnjoj Jugoslaviji ,jedan od najmlađih sa statusom slobodnog umetika koji ,od 1992 godine, posle Sarajeva ,  živi i radi u Beogradu.

Ideja za ovaj jedinstveni projekat plod je višegodišnjeg druženja  tri majstora fotografije i , naravno, njihove ljubavi prema fotografiji koja jeste osnova višegodišnjeg druženja tri autora različitog umetničkog senzibiliteta. Ta ideja sažeta je i u nazivu izložbe „Putovanja 3 objektiva“ i kao takva opredelila je zajedničku temu ,putovanje.

Zahvaljujući tome posetilac izložbe može , razgledajući fotografije , da , bar za trenutak, doživi delić  atmosfere u različitim mestima na bezmalo svim kontinentima, viđene okom nekog od autora i   od zaborava sačuvane njihovim objektivima.

Tu su , recimo, Peternekove fotografije nastale još u šezdesetim godinama prošlog veka pa sve do onih koje su on i druga dva autora  snimili  nedavno.

Izložba u Kraljevu  , 27 po redu,  gostovala je u mnogim gradovima širom Srbije  i time je praktično , i bez mnogo pompe , dala svoj doprinos demetropolizaciji kulturnih dešavanja što je i bio jedan od ciljeva  njenih autora.

Svojevrsni kuriozitet ,predstavlja , kako nam je rekao Tomislav Peternek , činjenica da je ovo njegova druga izložba u Kraljevu ,  ukoliko se kao prvo izlaganje  može beležiti  njegovo učešće , kao  nagrađenog fotografa amatera iz Foto kluba Kragujevac , na jednoj grupnoj izložbi nekadašnjeg Foto-kino kluba „Žika Čukulić“ iz Kraljeva ,početkom šezdesetih godina prošlog veka.

Tomislav Peternek daje autograme posetiocima izložbe u Kraljevu

Recimo na kraju da je organizovanje izložbe u Kraljevu  svojevrsna podrška brojnim mladim fotografima iz Kraljeva koji su , pre mesec dana, formirali  foto klub „f64“ . To je , pored „Foto-kino kluba Kraljevo“ koji egzistira već dvanaest godina , drugi takav klub u gradu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 524

Komentari su zatvoreni.