Tuesday, 28. March 2023.

Prva slava “Stare Pavlice” u novim prostorijama udruženja

Objavljeno: 26.02.2022. | autor: KV Novosti -on line

Članovi udruženja građana „Stara Pavlica“ iz Kraljeva obeležili su ,danas, svoju slavu „Sveti Simeon Mirotočivi. Domaćin ovogodišnje slave i obreda rezanja kolača u prostorijama udruženja u Karađorđevoj ulici, bio je Saša Milović a  domaćinstva u narednoj godini prihvatila se  Danijela Milanović.

U Kraljevu živi i radi najbrojnija „enklava“ raseljenih Raščana u Srbiji ,koja je i najbliža svom zavičaju. Osnivanjem ovog udruženja ,februara 2010. Godine, počelo se sa aktivnostima na uspostavljanju institucionalizovane planirane i koordinirane komunikacije sa zavičajem , pored onih , tradicionalnih , veza unutar porodičnih odnosa.

Udruženje građana “Stara Pavlica” spada u retka udruženja koja uspevaju da, za svoje raznovrsne aktivnosti, pridobiju i u svoje redove privuku istaknute umetnike.I upravo ta raznovrsnost aktivnosti koje objedinjuje bavljenje čuvanjem kulture i identiteta kraja iz koga potiču i zajednička želja i trud članova da afirmišu tradicionalne vrednosti zavičaja privukla je i operskog pevača i profesora na FILUM-a u Kragujevcu Vojislava D.Spasića da se ,iako rođeni Nišlija a poreklom mrčajevčanin, priključi udruženju “StaraPavlica”.Njegova odluka je dodatno osnažena kroz muzičku saradnju koju je ostvario sa pokojnim Novicom Negovanovićem a do koje je došlo i zahvaljujući Borisu Boći Čoloviću predsedniku udruženja raščana u Kraljevu.

Ovogodišnje obeležavanje slave udruženja obavljeno je,po prvi put,u novim prostorijama udruženja u Karađorđevoj ulici broj 31 koje ovo udruženje koristi zajedno sa Zavičajnim društvom “Kraljevo”, a već pomenuti  Novica Negovanović je,svojevremeno, obavljajući dužnost predsednika Upravnog odbora Zavičajnog društva “Kraljevo”  inicirao a potom i potpisao Povelju o bratimljenju ova dva udruženja.

Udruženje je , podstaknuto energijom i agilnošću dvojice osnivača Slaviše Stančića i Borisa Čolovića , u proteklih  deset godina bilo organizator više akcija različitog tipa, sa različitim brojem učesnika u kojima su demonstrirali i potvrdili svoju privrženost zavičaju.

Evo i kratke najave filma koga su članovi udruženja snimili kako bi obeležili prvu deceniju svog postojanja i rada.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 409

Komentari su zatvoreni.

Pansion i Dresura Pasa Alabai Don Markon – Kraljevo

Стране

Стране