utorak, 16. april 2024.

Proteklo je dve godine od smrti Novice Negovanovića

Objavljeno: 09.08.2023. | autor: KV Novosti -on line

Danas,9.avgusta 2023.godine, navršilo se dve godine od smrti Novice Negovanovića,svestranog estradnog umetnika, instrumentaliste, pevača , aranžera, tekstopisca i kompozitora koji je veći deo stvaralačkog opusa posvetio svom zavičaju smeštenom između obala Ibra i Morave, koje su, baš zbog njegovih pesama, postale poznate širom planete.

To je bio povod da,danas, predstavnici Zavičajnog  društva Kraljevo i  udurženja  “Stara Pavlica”,polože cveće i upale sveće na Novičinog grobu u Adranima u prisustvu njegove ćerke Olivere Negovanović.

Novica se ,kao jedna u svemu ostvarena , višestruko kreativna ličnost, prepoznatljiva širom planete ,svojevremeno prihvatio dužnosti  predsednika Upravnog odbora  Zavičajnog društva Kraljevo. Odvajao je značajan deo svoje energije i vremena za društveni angažman u ovom  udruženju na čijem čelu je bio nepune tri godine dok  ga smrt nije u tome prekinula.

Zavičajno  društvo Kraljevo i  udruženje “Stara Pavlica” su, još 2021.godine ,neposredno posle  smrti Tozovca a ubrzo potom i Novice, pokrenula inicjativu za izgradnju zajedničkog spomen obeležja znamenitim muzičkim stvraocima iz Kraljeva. Grad Kraljevo je  ovu inicijativu prihvatio tako što ju  Savet za kulturu i kulturno nasleđe grada Kraljeva zvanično podržao. Marta 2023.godine,formirano je Radno telo zaduženo za izbor idejnog rešenja ovog spomen obeležja u pešačkoj zoni u centru Kraljeva.

Tada je ,primajući supruge preminulih umetnika , gradonačelnik Kraljeva  dr.Predrag Terzić izjavio kako će grad prepustiti urbanistima i ljudima koji se bave kulturom  da odrede tačno mesto gde će se nalaziti spomenik, kao i njegov izgled,poručivši da su  “Predrag Živković Tozovac i Novica Negovanović veći od svake vlasti”.

Od tada je ,evo,prošlo skoro pola godine  a urbanisti i ”ljudi koji se bave kulturom u Kraljevu” se još uvek nisu oglasili na ovu temu.

U međuvremenu je ,jula ove godine, održana druga po redu, manifestacija “Zlatne harmonike Kraljeva” jedinstvena smotra vrhunskih instrumentalista na harmonici i najboljih vokalnih  interpretatora  dobrih narodnih pesama čiji je idejni tvorac bio pokojni Novica Negovanović.

Iza ovog  svestranog estradnog umetnika, ostala je još jedna ideja koju bi njegove mlađe kolege trebalo da realizuju.

Reč je o “Kući muzike Kraljeva ” koju je pokojni Novica zamislio kao svojevrsni muzej muzike kraljevačkog kraja u kome bi se od zaborava sačuvali razni dokumenti o muzičarima svih žanrova poreklom iz Kraljeva i okoline kao  dokumenti o njihovom stvaralačkom i izvođačkom opusu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 830

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.