utorak, 16. april 2024.

Festival „Zlatne harmonike Kraljeva”  počinje u ponedeljak 17.jula

Objavljeno: 15.07.2023. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevo ,od ponedeljka 17.jula, nastavlja život u ritmu muzike menjući  muzički žanr.Tek što ,u nedelju 16.jula, utihnu akordi jedne vrste muzike koja je,predhodnih sedam dana u okviru manifestacije “Veseli spust 2023.”ispunjavala centralni gradski trg i okolne ulice, atmosfera dobrog zvuka se, nastavlja.

Počinje, drugi po redu, festival „Zlatne harmonike Kraljeva”,jedinstvena smotra vrhunskih instrumentalista na harmonici i najboljih vokalnih  interpretatora  dobrih narodnih pesama.

Ovaj festival počinje solističkim koncertom Nikole Pekovića 17. jula u 20 časova u Narodnom muzeju Kraljevo. Repertoar te prve večeri  je žanrovski drugačiji od ostatka festivalskog ,ali je primeren ljubiteljima dobrog zvuka harmonike u delima klasične muzike. Biće to prilika da,naš sugrađanin Nikola Peković,još jednom prikaže virtuoznost vladanja harmonikom  a na repertoaru su dela I. Brkljačića, V. Koraća, A. Mirze, I. Andrića i R. Jakovljevića, kao i četiri svetske premijere.

Sutradan,18.jula u 12 sati, biće predstavljen nov album,Vlade Panovića,još jednog kraljevčanina majstora harmonike.Album se zove „45 godina zajedno”.Na istom mestu ,narednog dana, 19. jula od 11 časova, biće održan Master klas Vlade Panovića koji je zamišljen kao vid interaktivne nastave tokom koje je čas podeljen na tri dela. U prvom delu će se govoriti o istorijatu narodne muzike i harmonike u Srbiji i na Balkanu. Drugi deo obuhvata narodne igre iz Srbije, Rumunije, Bugarske i S. Makedonije, kao i kola iz vlaškog kraja. Treći deo je posvećen svetskoj i filmskoj muzici na harmonici, raznim ritmovima i stilovima (Francuska, Italija, Brazil, Argentina). Svi polaznici dobijaju sertifikat.U 20 časova  iste večeri u sali je program „Harmonika u Srbiji i svetu”.

Posetioci će imati priliku da čuju kratak istorijski osvrt na preteče ovog instrumenta, kao i o pojavi harmonike na našim prostorima, njenoj rasprostranjenosti u svetu, repertoarskom bogatstvu i raznovrsnosti.

Tradicionalnu i komponovanu muziku sa našeg područja, internacionalni i klasični repertoar, izvešće Miša Mijatović, Aleksandar Sofronijević, Vlada Panović i Nikola Peković. U programu učestvuju i plesni parovi.

Takmičenje mladih harmonikaša za priznanje „Novica Negovanović” je 20. jula od 21 čas na Trgu srpskih ratnika. U revijalnom delu programa nastupaju prošlogodišnji pobednik Jovan Pajović iz Čačka, Novica Negovanović-junior i vokalni solisti Mira Aleksić i Čeda Marković u pratnji Narodnog orkestra pod rukovodstvom Vlade Panovića.

Prošlogodišnji pobednik Jovan Pajović

Festival se završava 21. jula koncertom „Kraljevo Lepi u čast”. Koncert počinje u 21 čas, a pored Lepe Lukić, na trgu će nastupiti i Snežana Đurišić, Jelena Broćić, Anđela Subotić, Dragi Domić, Ivan Milinković i Aleksandar Tirnanić. Vokalne soliste prate orkestri Miše Mijatovića, Vlade Panovića i tamburaški orkestar sa Aleksandrom Sofronijevićem i Nikolom Pekovićem.

Ovom manifestacijom koju organizuje   Kulturni centar Ribnica Kraljevo je, s pravom “krunisano” za srpsku prestonicu  harmonike, grad koji je srpskoj narodnoj muzici podario takve  virtouze harmonike poput Svetozara Toze  Živkovića, Vitomira Voje Trifunovića, Nenada Neše Mićovića, Mihaila Cige Milovanović, Zorana Pejkovića, Predraga Živkovića Tozovca ,Novice Negovanovića,Miše Mijatovića, Zorana Seničića, Aleksandra Sofronijevića, Vlade Panovića, Nikole Pekovića, Miloša Avramovića, Bojana Špice i niza drugih kojih se ,u ovom trenutku, ne možemo setiti.

IDEJA NOVICE NEGOVANOVIĆA KOJU JE OSTAVIO U AMANET KOLEGAMA MUZIČARIMA

Ideja  o jednoj višednevnoj muzičko-scenskoj manifestaciji na kojoj bi se ,svake godine,u Kraljevu okupljali već afirmisani muzičari ,virtouzi harmonike iz Kraljeva i okoline  i mladi harmonikaši ,pevači i kompozitori koji neguju i stvaraju narodnu muziku inspirisanu melosom karakterističnim za ovo podneblje, potekla je od Novice Negovanovića, legendarnog harmonikaša, pevača i kompozitora koji je, zadnje tri godine svog života proveo na čelu Zavičajnog društva Kraljevo.

U tom svojstvu, Novica je  dao ideju i, u saradnji sa mlađim kolegama harmonikašima Panovićem, Mijatovićem i Sofronijevićem, otpočeo je sa  pripremama za prvu manifestaciju  ali ga je, avgusta 2021.godine, smrt  u tome pretekla.

Iza ovog  svestranog estradnog umetnika, ostala je još jedna ideja kju bi njegove mlađe kolege trebalo da realizuju.

Reč je o “Kući muzike Kraljeva ” koju je pokojni Novica zamislio kao svojevrsni muzej muzike kraljevačkog kraja u kome bi se od zaborava sačuvali razni dokumenti o muzičarima svih žanrova poreklom iz Kraljeva i okoline kao  dokumenti o njihovom stvaralačkom i izvođačkom opusu.

Novica Negovanović je naslućivao da savremene tehnologije pružaju neslućene mogućnosti prezentovanja raznovrsnih dokumenata  muzičke  građe  i sa velikim žarom je o tome govorio svuda.

Nama ostje da dodamo da bi materijalizacijom ove ideje Kraljevo dobilo jednu kulturnu instituciju koja bi bila prepoznatljiva na širim prostorima i koja bi ,svakako, bila  još jedan razlog više da turisti posete grad na Ibru.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 546

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.