utorak, 30. novembar 2021.

Preminuo dizajner i slikar Vlastimir Spasojević –Evčo

Objavljeno: 18.12.2020. | autor: KV Novosti -on line

Danas je,u Kraljevu,od posledica uzrokovanih virusom korone, u 65-oj godini, preminuo Vlastimir Spasojević-Evčo,  jedan od pionira grafičkog dizajna u Kraljevu.

Vlastimir je završio Srednju umetničku školu u Nišu a kasnije ,u Beogradu i Likovnu akdemiju smer restauracija i konzervacija.

Na početku svoje karijere radio je u Centru za kulturu i propagandu,kasnije radnoj organizaciji „Sutjeska“ a potom je izabrao status slobodnog umetnika i otvorio svoj „Studio Spasojević“.

Vlastimir Spasojević -Evčo

Osnivač je i predsednik „Društva za kulturu i umetnost“,bio je idejni tvorac ,pokretač i organizator „Kolonije 101“ slikar uspevajući da tokom trogodišnjeg trajanja ove manifestacije okupi po više od 100 slikara,u jednom danu, na Trgu sprskih ratnika u centru Kraljeva.

Kraljevo,oktobar 2008- 101 slikar

Vlastmir Spasojević Evčo izlagao je na više pojedinačnih i grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a bio je pokretač i učesnik mnogih likovnih kolonija.

Vlastimi –Evčo Spasojević ostaće upamćen među kraljevčanima kao ličnost koja je u sebi integrisala umeće i duh renesansnog i savremenog što se moglo pre poznati u njegovim slikarskim,dizajnerskim,restauratorskim,kozervatorskim ,livarskim i mnogim drugim radovima.

Njegov atelje u  Hajduk Veljkovoj ulici  bio je,godinama unazad,stecište pripadnika različitih generacija kraljevčana koji su voleli  ta  druženja  sa Evčom od koga se moglo mnog toga čuti i naučiti, a posebno o znamenitim i kreativnim kraljevčanima razvejanim širom zemaljske kugle sa kojim a je Evčo održavao kontakte.

Vlastimira  -Evča  Spasojevića biće sahranjen u ponedeljak 21.decembra u 13 časova na Starom gradskom groblju u Kraljevu.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 977

Komentari su zatvoreni.