utorak, 30. novembar 2021.

Predstavljena nova knjiga Slavoljuba Maržika,neumornog hroničara Kraljeva

Objavljeno: 23.10.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Kraljevo u srpskoj štampi 1904-1908“ je četvrta knjiga Slavoljuba Maržika,inženjera geologije iz Beograda ,potomka  dr Josifa Maržika koji je ,daleke 1876 godine,došao,kao lekar, na poziv odnašnje Vlade u Srbiji, da bita porodica ,od  1881 godine, trajno vezala svoju sudbinu za grad na Ibru ostavivši duboke i neizbrisiva tragove u njemu.

Otuda, za upućene,nema mesta čuđenju otkuda to da se jedan inženjer po formalnim kvalifikacijama, na ovaj način bavi  istorijom jednog grada , čulo se ,i zmeđu ostalog, na sinoćnjoj promociji ove knjige u Narodnom muzeju u Kraljevu.

Slavoljub Maržik je, pre ove, kako smo već rekli četvrte knjige, napisao 2006 godine, monografiju svoje porodice „Maržikovi“ u kojoj je, koristeći obilje raznovrsnih, originalnih dokumenata,opisao sudbinu  češke porodice koja jeizabrala Kraljevo za svoj dom.

Druga Slavoljubova knjiga „Dansk kraljevski voz“, promovisana 2016 godine u Kraljevu, je svojevrsni omaž njegovoj generaciji , kraljevčana, studenata u Beogradu, koji su dalekih pedesetih godine prošlog veka ,odlazili i ,ređe se, vraćali u Kraljevo ,tada jedninom vezom dnevnim,kružnim, vozom.

Potom je,kako to sinoć reče istoričar Ljubodrag  Braca Ristić potomak jedne ,takođe, znamenite kraljevačke porodice, Slavoljub  usmerio svoju neiscrpnu energiju i iskustvo geologa u traganju za dokumentima koji mogu biti korišćeni  za osvetljavanje važnih istorijskih činjenica vezanih za grad na Ibru koji je ,relativno često,menjao svoje ime.

Opredelio se Slavoljub  i neumorno tragao po arhivama brojnih naučnih i kulturnih ustanova i institucija da bi u , za sada objavljene dve knjige, „Karanovac- Kraljevo u srpskoj štampi 1868-1903“ i sinoć promovisanoj „Kraljevo u srpskoj štampi 1904-1908“ od zaborava sačuvao hiljade i hiljade dragocenih zapisa iz štampe  o svom rodnom gradu koji mu je, 2018 godine , dodelio Diplomu zaslužnog građanina.

Slavoljub Maržik prilikom uručenja priznanja 2016

I kao to sinoć reče Ljubodrag Ristić on je:„uradio ,i dalje radi jedan vredan, istoriografski, posao i za sobom ostavlja građu kakvu nema ni jedna druga ,srpska,varoš“.

Autor knjige sinoć nije bio prisutan ali ,čulo se, uveliko radi na još jednoj knizi koja će obuhavtiti pregled novinskih tekstova  o Kraljevu u srpskoj štampi  u periodu  od 1908 do 1914 godine.

Na sinoć održanoj promociji u Narodnom muzeju u Kraljevu o knjizi su pored Ljubodraga P. Ristića govorili i istoričari dr Bojana Miljković Katić i dr Radomir J. Popović a skupom koji je održan uz sve predviđene epidemiološke mere moderirala je Mirjana Savić,muzejski savetnik.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 416

Komentari su zatvoreni.