četvrtak, 19. septembar 2019.

Predstavljena četvorotomna edicija „Kraljevo u velikom ratu“

Objavljeno: 17.12.2018. | autor: KV Novosti -on line

Danas je , u svečanoj Sali Skupštine grada Kraljeva , u prisustvu velikog broja gostiju , promocijom četvorotomne edicije „Kraljevo u velikom ratu“ čiji je autor penzionisani artiljerijski major Rade Vukosavljević, obeležena 58.godišnjica Istoriskogarhiva Kraljeva.

Direktorka Istorijskog arhiva Kraljeva profesor Vesna Milojević pozdravlja goste na proslavi 58.godišnjice Arhiva

Pozdravljajući prisutne goste direktorka Istorijskog arhiva , profesorka Vesna Milojević je između ostalog rekla : „Na mapi čuvara nacionalnog i kulturnog identiteta naša kuća ima posebno mesto. Ona sređuje i trajno čuva arhivsku građu i to jeste naša primarna delatnost, ali je taj proces  zaokružen tek kada na osnovu tako sređene i čuvane građe mi „ispričamo priču“ poput ove koja nas je danas ovde  okupila. Zato i naglašavam da je u našem radu podjednako važna i izdavačka delatnost i mi ćemo joj , kao ustanova , u vremenima koja dolaze posvetiti dužnu pažnju.“

Potom je o najnovijem izdavačkompoduhvatu Istorijskog arhiva Kraljeva, četvortomnoj ediciji „Kraljevo u velikom ratu“ govorio vojni istoričar ,pukovnik dr. Mile Pršić koji je uz priznanje autoru za veliki i uspešno obavljeni posao kakvim se ,po njegovim rečima, bave čitave ustanove i institucije ,posebno pohvalio njegov pristup i doprinos  istorijatu Srpske vojske koja je ,predvođena velikim vojnim stratezima Vojvodom Putnikom ,Vojvodom Stepom Stepanovićem i Vojvodom Živojinom Mišićem ,dala nemerljiv i nezaboravan doprinos slamanju vojnog saveza Centralnih sila u I svetskom ratu.

Objašnjavajući motive svog pristanka da učestvuje na današnjoj promociji edicije „Kraljevo u velikom ratu“  akademik profesor dr.VasilijeKrestić je naglasio svoju obavezu predsedavajućeg  Odbora za proučavanje genocida nad spskimnarodom i drugim narodima u Jugoslaviji ali i svoje trdesetsedmogodišnje rukovođenje Arhivom ove institucije. Stoga je posebno zahvalan autoru edicije „Kraljevo u velikom ratu“  Radu Vukosavljeviću za njegovu posvećenost da se od zaborava sačuvaju velike žrtve kako Sprske vojske tako i narod u celini postradalog od okupatorske vojske Austro-Ugarske za vreme I svetskog rata na teritoriji Kraljeva.

Autor edicije Rade Vukosavljević 

Na kraju današnje svečanosti prisutnima se obratio i autor penzionisani artiljerijski major RadeVukosavljević zahvalivši se na podršci gradonačelniku Kraljeva dr.PredraguTerziću ali i članovima Gradskog veća koji su omogućili da njegovo obimno delo ugleda svetlost dana u formi četvorotomne edicije. On je ,pored zahvalnosti ,rekao  da je edicija plod   njegovog višegodišnjeg trenskog  rada , zajedno sa grupom entuzijasta iz Kraljeva , na mapiranju i obeležavanju svih značajnih toponima vezanih za teške bitke vođene u kasnu jesne 1915godine na ovim prostorima kada se Spska vojska zajedno sa  Kraljem Petrom I , prestolonaslednikom Aleksandrom i Vladom povlačila Ibarskom dolinom put Kosova i Metohije i Albanije potom.

Kraljevo je ,inače, još prošle godine formiralo Odbor za obeležavanje stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata i izgradnju Vojničke spomen kapele na Planini Čemerno. Na ovoj planini je , novembra 1915 godine vođena jedna od većih bitaka tokom koje je stradalo više od 1000  vojnika iz ovih krajeva štiteći odstupnicu glavnini Srpske vojske Ibarskom dolinom.

Broj pregleda: 427

Komentari su zatvoreni.