ponedeljak, 30. novembar 2020.

Počeo IX „Street art“ festival u Kraljevu

Objavljeno: 30.08.2019. | autor: KV Novosti -on line

Crtanjem, betonu u Gradskom parku , najmlađih učesnika, članova likovnog studija „Alternativa“ akademskog slikara iz Krajeva Bojana Otaševića , danas je u Kraljevu započeo IX „Street art“ festival alternativnih umetnosti koga organizuje Kulturni centar „Ribnica“.

„Alternativa“ na delu

Njima su se pridružili i 3D grafiteri Milivoj Kostić Kole ,akademski slikar iz Novog Sada i Kerim Mušanović , bosanskohercegovački akademski slikar koji će i sutra nastaviti svoje kreativno druženje sa mladim članovima likovnog studija „Alternativa“ u Gradskom parku ,kada  će im se ,u slikanju i druženju , pridružiti  grupa dečaka i devojčica obolelih od autizma.

„Street art“ festival u Kraljevu je osmišljen kao svojevrsna smotra mladih stvarlaca alternativnih umetnosti koji svoja dela stvaraju na javnim mestima i javnim površinama .Širom sveta gradske vlasti , na razne načine, podržavaju ovaj vid stvaralaštva koji , za uzvrat privremeno , a u nekim slučajevima i trajno , ukrasi neku od javnih površina koje su , nažalost , poput  oronulih fasada ,ruglo gradova.

Još 2007 godine Kraljevo je zahvaljujući  „Telenor fondaciji“  i nevladinoj organizaciji „Kiosk“ dobilo svoje prve murale a ta akcija ,oslikavanja fasada zgrada , nastavljena je i narednih godina pa tako Kraljevo ima oko stotinu oslikanih fasada među kojima su i radovi redovnog  profesora Fakulteta primenjenih umetnosti Miroslava Lazovića. Među zapaženim muralima je i tipografski mural „Čija je ovo lepa kuća” čiji su autori Katarina Šoškić i Dušan Rajić.

Svojevremeno ,tokom prvog „Street art festivala“, učenici likovnog studija „Linija“akademske slikarke Slađe Miljković iz Kraljeva su oslikali stepenište kraj Atletskog stadijona ali su ti radovi ,nedavno, zbog gradnje novog  stepeništa nestali.

Na žalost , grad Kraljevo ,sa velikim brojem značajnih likovnih stvarlaca koji u njemu žive i rade, zadnje decenije , kao lokalna samouprava,  ne izdvaja sredstva za održavanje postojećih murala a ni za nastajanje novih ,trajnih ,murala čak i u okviru ovog festivala.

Program ovogodišnjeg,IX „Street art“ festivala se , danas nastavlja vežbaonicom za oslikavanje lica koju vodi Aleksandra Marinković Đorđević ,  radionicom „Cirkusfere“ na kojoj se zainteresovani mogu upoznati sa osnovnim cirkuskim veštinama i trikovima a potom sledi šou „Trio puta tri“, akrobatska priča sa elementima akrobalansa .Prvi festivalski dan zatvoriće „Fire show“ Inex teatra.

Program drugog dana festivala ispuniće kraljevački gimnazijalci  ekološkom radionicom za decu „Reciklaža nije gnjavaža“ i predavanjem za roditelje „Svakodnevicom ka očuvanju Planete“, Beatbox radionica kragujevčanina Neše Radovanovića vicešampiona „Grill 2 thrill“ beatbox državnog prvenstva i edukativna predstava „Kućica brojeva“.

Koncertni deo festivala počinje u subotu na Trgu srpskih ratnika nastupom kraljevačkog street punk rock bend „Kreativni nered” ,beogradskog rock benda Yokono ,alternativnog sastava E-play.

Festival će ,svojim nastupom ,zatvoriti rok grupa „Kanda, kodža i Nebojša“, čiji koncert počinje u 22 časa i 30 minuta.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 473

Komentari su zatvoreni.