petak, 19. jul 2024.

Pesnik Ljubiša Bata Đidić ponovo darivao školu u  rodnim Popovićima

Objavljeno: 27.01.2023. | autor: KV Novosti -on line

Pesnik, prozaista, esejist, putopisac, dečiji pisac i antologičar Ljubiša Bata Đidić, dobitnik Vukove, Zmajeve i mnogih drugih nagrada, dugogodišnji urednik književnih časopisa „Bagdala“ i „Bagdala za decu“ iz Kruševca, danas je , ponovo, darivao školu u pomoravskom selu Popovići kraj Kraljeva.On je , svojevremeno, tačnije aprila  2018 godine,poklonio četvororazrednoj školi u svom rodnom selu Popovići,  zbirku svojih knjiga a od danas  ova škola je  bogatija i za vrednu zbirku od tridesetak  umetničkih slika.

Kolekcija slika u kojoj se ,pored ostalih autora nalaze i dela Milića od Mačve, Momčila Antonovića i niza drugih velikana srpskog  slikarstva, nastala je tokom vremena, kroz Ljubišina  druženja sa slikarima koji su ga, darivali svojim delima u znak njihovog prijateljstva i poštovanja  Đidićevog  pesničkog opusa.

Ljubiša Đidić je rođen u selu gde je njegov otac Maksim bio prvi učitelj u tek otvorenoj školi školske 1936/37 godine. Česte promene radnog mesta učitelja Maksima Đidića i druge životne okolnosti razlog su što je Ljubiša vrlo kratko živeo,sa roditeljima, u rodnim Popovićim, sa kojima nije ostvarivao  vezu dok ga ,u zrelim godinama, na poreklo nije podsetio njegov školski drug sa fakulteta Borko Gvozdenović, bard srpskog novinarstva, dugogodišnji dopisnik Politike iz Moskve i Pekinga ,inače rođen u Sirči,takođe u porodici prosvetnih radnika.

Zato Ljubiša Đidić, i u Darovnici koju je danas  predao školi uz Spomen zbirku slika, pored Borka Gvozdenovića ističe još i Tomislava Simovića, Ljubomira   Ljuba Lazarevića, pokojnog dr.Dušana Ristića  i svoju sestru Miru Kaurin-Đidić kao ljude kojima duguje zahvalost za  ostvarenu  vezu sa mestom svog rođenja.

I danas je, zahvaljući se na priznaju Počasnog seljaka sela Popovića koje mu je uručio predsednik Saveta mesne zajednice, Ljubiša Đidić govorio o tome kako je prilikom jednog od svojih dolazaka u selo skinuo bravu sa rodne kuće, koja je u međuvremenu srušena, i tu jedinu materijalnu uspomenu na svoje mesto rođenja čuva u današnjem domu kao najveću relikviju.

– Za mene je ta brava materijalizovana emocija, kojom često otvaram vrata mojih sećanja iza kojih naviru snažna osećanja od kojih mnoga završe u stihovima koji me sudbinski vežu za Moravu i ovaj deo Srbije, rekao je Đidić.

Đacim škole, gostima iz Kraljeva i meštanima Popovića o delu Ljubomira Simovića danas je govorio, dr. Tomislav Simović, nekadašnji direktor Fabrike vagona iz Kraljeva i ministar privrede u Vladi SRJ. Miloš Milišić, pomoćnik za kulturu gradonačelnika Kraljeva  zahvalio se Đidiću ,u ime grada Kraljeva, na vrednom daru školi u Popovićima, a pored učenika četvororazerdne škole u Popovićima koji su govorili stihove za decu  iz stvaralačkog opusa Ljubiše Đidića, u programu je učestvovao i pesnik Veroljub Stefanović koji je kazivao stihove  svoje  pesme posvećene  Popovićima.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 571

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.