petak, 01. juli 2022.

Ovogodišnji,XIII „Masharat“, biće organizovan kao svojevrsni omaž slikarki Mileni Kovačević

Objavljeno: 17.05.2022. | autor: KV Novosti -on line

Sutra,18.maja 2022.godine navršava se tačno godinu dana od smrti slikarke Hadži Milene Marije Magdalene Kovačević,koja je svoju 33 godine dugu slikarsku karijeru gradila u Francuskoj,Nemačkoj i Srbiji tokom koje je priredila dvadesetak samostalnih i humanitarnih izložbi.

Dela joj  se nalaze u preko tridesetak zemalja na svetu a najčešći motiv na njenim slikama rađenim u različitim tehnikama bile su maske i maskirani ljudski likovi. Maske je često ,tokom zadnje decenije svog života sama pravila,od različitih materijala, po uzoru na deo srednjovekovnih kostima korišćenih na maskenbalovima priređivanim još od XV veka na dvorovima širom Evrope.

Milena se ,jedno vreme ,posebno tokom perioda življenja u Nemačkoj,bavila i fenomenima magijskog i onostranog,istražujući taj poriv i potrebu kod ljudi da za  mnoge svoje postupke, ili svoj  status u zajednici,traže opravdanje u pojavama ili događajima koje su teško ili nikako  tumačili racionalnim razmišljanjima.

Hadži Milena Marija Magdalena Kovačević

Zbog tih svojih interesovanja sretala se i družila sa Uri Gelerom, Davidom Koperfildom i drugim svetskim iluzionistima, a to,bavljenje ezoterijom,joj je otvaralo vrata mnogih evropskih aristokratskih porodica.

Po povratku u Kraljevo organizovala je,zajedno sa sojim suprugom i životnim pratiocem Branom,12 godina zaredom manifestaciju koju su nazvali „Masharat“.Bila su to svojevrsna druženja priređivana u slavu ljudske kreativnosti.

Sa otvaranja Milenine izložbe u Ruskom kulturnom centru u Sofiji 2016.godine

 Кroz dom porodice Kovačević u Kraljevu, prošlo je,za tih 12 godina, nekoliko hiljada posetilaca, a  priliku da pokažu sebe, svoje stvaralaštvo i kreativnost, imalo je više desetina umetnika, od onih već afirmisanih i dokazanih kreativaca do naturščika iz zemlje i inostranstva.

Na skupu upriličenom prošle subote, posle održanog godišnjeg parastosa na groblju u Jarčujaku,  Branislav Brane Kovačević,suprug pokojne Milene  je saopštio da će,poštujući svojevrsni Milenin amanet, nastaviti sa organizovanjem „Masharat“-a, kao i predhodnih godina, prve subote u avgustu mesecu a to je ,ove godine,6.avgust.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 196

Tagovi: , , ,

Komentari su zatvoreni.