petak, 27. maj 2022.

Otvorena izložba u čast jubileja Kraljevačkog pozorišta

Objavljeno: 26.12.2019. | autor: KV Novosti -on line

Večeras je , u Narodnom muzeju Kraljevo , svečano otvorena izložba „Ispod podignute zavese , 70 godina umetničkog rada Kraljevačkog pozorišta “ autorke  Mirjane Savić, muzejskog savetnika Narodnog muzeja Kraljevo.

Brojnoj publici u Narodnom muzeju Kraljevo večaras su , u formi kataloga , predstavljeni rezultati višegodišnjeg istraživačkog rada Mirjane Savić ,a sama izložba obiluje mnoštvom zanimljivih eksponata u vidu pozorišnih fotografija , plakata , rekvizita , nagrada , kostima i delova scenografije koji su ,decenijama , bili u mraku pozorišnog arhiva i scenskog depoa.

Autorka izložbe Mirjana Savić

Katalog koji prati večerašnju izložbu sadrži  niz zanimljivih, znanih i manje znanih, detalja iz pozorišnog života u gradu na Ibru.

Tako se recimo , u opisu rudimentarnih oblika pozorišnog života Kraljeva , od početka dvadestog veka pa sve do osnivanja prvog profesionalnog Gradskog narodnog pozorišta u Rankovićevu (ime Kraljeva u periodu (1949-1954) septembra 1949 godine , beleži  svojevrsna , sledom burnih događanja izazvana , selidba i glumaca i opreme (scenografije) Diletantskog pozorišta Okruga kraljevačkog ,preimenovanog neposredno pred tu „seobu“ u Srpsko narodno pozorište Okruga kraljevačkog iz Kraljeva za Šabac. A radi se , ustvari , o ratnim dešavnjima prekinutoj turneji u Bogatić i Mačvu kada , i oprema i veći deo ansambla,  trajno ostaju u Šapcu.

Prva dvorana profesionalnog pozorišta u Kraljevu bila je  velika , preuređena , sala hotela Pariz, koja je tokom decenija , u više navrata , preuređivana i dograđivana ,tako da se na tom istom mestu i danas nalazi Kraljevačko pozorište koje  od 1998 godine ima poluprofesionalni staus , a od juna 2001 godine  funkcioniše kao  Javna ustanova Kraljevačko pozorište. Pozorište tako dobija status institucije grada sa  definisanim standardima  po kojima  i danas radi.

Prva predstava izvedena na sceni profesionalnog pozorišta u Kraljevu ,1949.godine, bila je drama A. P. Čehova, Ujka Vanja u režiji Zorice Cemović-Protić koja je uradila i scenografiju za tu predstavu. Prvi upravnik  profesionalnog pozorišta u Kraljevu bio je Dobrivoje Govedarica , radnik metalske struke.

Za prvih sedam godina rada pozorišta kao profesionalnog (1949-1956) izvedene su 64 premijere ,promenjeno je osam upravnika a 18 režisera je postavilo svoje verzije pozorišnih komada.Samo u poslednjoj sezoni , prvo profesionalnog pozorišta u Kraljevu (1955/1956) prikazane su 102 predstave koje je videlo 23.358 gledalaca.

No ,i pored toga  odlukom  gradskih vlasti , koje su i osnovale pozorište ,ono prestaje sa radom kao profesionalno.

Na inicijativu radnika i glumaca Sretena Stepića i još nekolicine njegovih kolega iz „Magnohroma“ i Železničke ložionice ,19.septembra 1956 godine,osniva se Amatersko pozorište Kraljevo. Prva premijera , Nušićeva komedija Put oko sveta u režiji Zdravka Lukića  izvedena je 17. novembra 1956. Od 1957. godine do 1984. godine kraljevačko amatersko pozorište izvelo je 129 premijernih predstava, 1311 repriznih, koje je pogledalo 321.630 posetilaca, što u proseku čini  245 gledalaca po izvođenju.

Poseban pečat radu kraljevačkog pozorišta dat je  otvaranjem jednogodišnjeg Dramskog studija 1969 godine pod rukovodstavom , Radoslava Vesnića  profesor glume , dikcije i direktor Glumačke škole u Novom Sadu. On je ,inače rođen u Kraljevu, u znamenitoj porodici Vesnić a u periodu od 1945. do 1947. godine bio je  profesor francuskog i srpskog jezika ,direktor kraljevačke gimnazije i rukovodilac KUD-a Kosta Abrašević u okviru koga su pripremljeni glumci za anasmbl prvog profesionalnog pozorišta u ondašnjem Rankovićevu. Vesnić je tada odškolovao plejadu darovitih glumaca koji su ,decenijama potom ,činili okosnicu pozorišnog ansambla.

Video poruka Nebojše Dugalića

Među najveće uspehe pozorišta , kojim u tom periodu rukovodi Milomir Mile Nedeljković, ubraja se i trijumf predstave „Šovinistička farsa“ koja , na tadašnjem  30-om Festivalu dramskih amatera SFRJ, u Trebinju , biva nagrađena  osvajanjem dve Zlatne maske.

Od kraja osamdesetih Pozorište Kraljevački oktobar počinje da neguje scenu poezije i da uspostavlja blisku saradnju sa Književnim klubom Kraljevo. Devedesetih godina pozorište angažuje Aleksandru Kovačević, prvu profesionalnu rediteljku zaposlenu u kraljevačkom pozorištu za koju se ,s pravom može reći da je u njemu i odrastala,u kome  su , njen  otac režiser Aleksandar Aco Kovačević i majka profesorka Nataša Kovačević,ostavili trajni beleg svojim rediteljskim i pedagoškim radom.

Kraljevačko pozorište danas , pod upravom reditelja Miodraga Dinulovića , spada po broju glumaca (sedam glumica i devet glumaca sa stalnim angažmanom) među manje u Srbiji ali to ga ne sputava da svojim predstavama , posebno onim namenjenim deci , beleži zapažene rezultate.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 577

Komentari su zatvoreni.