petak, 28. januar 2022.

Otkazane XXVII Raške duhovne svečanosti

Objavljeno: 12.08.2020. | autor: KV Novosti -on line

 „Nadali smo se da će se epidemiološka situacija promeniti, međutim, to se nije desilo i ovakva odluka je bila neizbežna. Veoma bogat, internacionalni program ovogodišnjih Raških duhovnih svečanosti, bio je spreman još u maju i zaista nam je veoma žao što neće biti predstavljen našoj publici. Pokušaćemo da sve programe zakažemo u istim terminima naredne godine. Poruku koju smo i ovim Svečanostima hteli da pošaljemo – koliko je važno održavati kvalitetne kulturne programe van velikih centara i kako je na Svečanostima u Raški „kultura mera svih stvari“, probaćemo da dočaramo različitim radovima umetnika i dizajnera, čiji će prevashodni cilj biti promocija i vizuelna prezentacija Raških duhovnih svečanosti“. Ovim rečima je Niša Barlov, umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti obavestio javnost da se ovogodišnja manifestacija otkazuje.

Vlatko Stefanovski i Nikša Barlov
(Foto-Josif Raspopović)

Počelo je 1993 godine na inicijativu  nekolicine tadašnjih opštinskih   funkcionera, direktora Turističko-sportske organizacije Miodraga Jemuović a, direktora CK Gradac Milutina Krečkovića i Predsednika opštine Ljubisava Džodića.Organizovani  su “Raščanski impulsi kulture i zabave”, buduće Raške duhovne svečanosti. Prolazile su godine,program je postaja o sve bolji i bolji, broj učesnika sve veći i veći tako da su Raške duhovne svečanosti  danas  jasno profilisana i prepoznatljiva,kulturna  manifestacija na mapi sličnih sadržaja u Srbiji. Bitnu ulogu u periodu nastanka manifestacije  pa i kasnije ,tokom njenog profilisanja, imala je grupa istaknutih književnih stvralaca iz Raške kojoj pripadaju Milisav Savić, Slobodan Rakitić, Milica Novković, Tiodor Rosić i Miroljub Joković.

Sa ranijeg predstavljanja manifestacije na Sajmu turizma u Beogradu

Do ustanovljavanja današnjeg profila manifestacije i uvođenja funkcije umetničkog direktora kao lica odgovornog za selekciju mogućih tema,dela i stvaraoca koji treba da budu deo programa svečanosti , manifestacija je imala svog domaćina.Prvi domaćin je bio poznati književnik Milisav Savić a potom su to bili i Milica Novković, Slobodan Rakitić i Miroljub Joković. Tiodor Rosić je bio prvi umetnički direktor Raških duhovnih svečanosti i na toj funkciji je ostao od 1998 do 2011 godine. Himna „Raški uranak“, koju je na stihove Tiodora Rosića, komponovao Svetislav Božić postala je prepozantljivi simbol Raških duhovnih svečanosti.

Sa jednih od ranijh RDS-Predstava Hotel 88

Suština programske koncepcije  Raških duhovnih svečanosti je, što više kvalitetnih sadržaja usmerenih na što širi krug publike.Svake godine dodeljuje se priznanje RDS  -„Stefan Prvovenčani“. Prvi dobitnik, 2000-te godine, je bio kompozitor  Svetislav Božić , zatim slede slikar Bata Mihajlović, filozof Mihajlo Đurić,  pesnik Miodrag Pavlović,režiser Emir Kusturica,slikar Sava Rakočević,književnik Danko Popović,muzičar i kompozitor Bora Dugić,arhitekta Peđa Ristić,književnik Milisav Savić,   kompozitorka Isidora Žebeljan, režiser Timoti Džon Bajford, dramski pisac Dušan Kovačević, novinar i publicista Petar Peca Popović , glumac Predrag Miki Manojlović…..

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 336

Komentari su zatvoreni.