četvrtak, 18. jul 2024.

Osma smotra čuvara srpske tradicije u Kraljevu

Objavljeno: 13.09.2023. | autor: KV Novosti -on line

Osma Smotra narodnog stvaralaštva,koju organizuje Kulturni centar Ribnica Kraljevo, biće održana u subotu, 16. septembra 2023. godine na platou ispred ove ustanove u Ribnici. U programu će učestvovati više od trideset pevačkih grupa iz svih krajeva Srbije, a nastupiće i čuvari tradicije iz Republike Srpske.

Smotra narodnog stvaralaštva je,prvi put organizovana, kada je pevačka grupa „Ribnica“ obeležavala 45 godina postojanja i uspešnog rada. To je bio i osnovni motiv da Kulturni centar Ribnica organizuje jedan ovakav festival.

Ivan Kostić rukovodilac Pevačke grupe Ribnica sa priznanjima koje je grupa osvojila do sada

Smotra narodnog stvaralaštva ima za cilj da sačuva nematerijalnu, ali i materijalnu kulturnu baštinu i zaostavštinu, da promoviše prave vrednosti ali  i da afirmiše prostor u Ribnici.

Defile učesnika, od Kulturnog centra do Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Beranovcu, je u 14 časova, a nastupi pevačkih grupa počinju u 16 časova i 30 minuta. U slučaju lošeg vremena, program će se održati u sportskoj sali Kulturnog centra.

Ženska pevačka grupa KC Ribnica

Na ovogodišnjoj smotri  učestvovaće ,u svojstvu domaćina, i pevačka grupa Ribnica koja postoji i radi skoro šest decenija osvojivši ,za to vreme, brojna  značajna priznanja na smotrama  narodnog stvaralaštva širom Srbije i nekadašnje Jugoslavije.

Smotre poput ove u Kraljevu doprinose doprinosi negovanju i očuvanju izvornog narodnog stvaralaštva Srba i srpskog kulturnog nasleđa kroz prezentaciju narodnih igara, pesama i instrumentalnog stvaralaštva.

One su i prilika za neposrednu  razmenu isksustava učesnika,kroz međusobne kontakte, što srpskoj tradiciji daje adekvatno mesto u kulturnoj baštini Srbije.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 401

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.