Wednesday, 17. August 2022.

Održan je XIII “Kajmak bal” u Topčiderskom parku

Objavljeno: 26.06.2022. | autor: KV Novosti -on line

U subotu 25.juna 2022.godine  u Topčiderskom parku u Beogradu, nedaleko od spomenika Arčibaldu Rajsu, održani su ,trinaesti po redu, letnji susreti kraljevčana u Beogradu, koje organizuje beogradska podružnica Zavičajnog društva Kraljevo pod  imenom “Kajmak bal”.

XIII “Kajmak bal” je otvorio Petar “Peca” Petrović, nekadašnji urednik kultne emisije iz oblasti  kulture na Studiju B  “Ogledalo” kao i vrlo slušanog sportskog programa „SOS – Sve o Sportu“, pozdraviviši sve kraljevčane, a i njihove goste, uz apel  upućen posebno najmlađim, da nastave tradiciju okupljanja kraljevčana u Beogradu koja je, zbog pandemije korone, bila na kratko, prekinuta.

Kraljevčanima su se potom obratili Milan Novaković, predsednik beogradske podružnice Zavičajnog društva Kraljevo, Zoran Nikolić sekretar Zavičajnog društva Kraljevo , dr.Milan Matijević član uprave društva i Tomislav Radovanović urednik “Kraljevskog magazina”, jednog od retkih glasila koje redovno prati sve aktivnosti zavičajaca.

U ime gradonačelnika grada Kraljeva i gradske uprave kraljevčane i njihove  goste  pozdravio je Milun Jovanović, pomoćnik gradonačelnika zahvalivši  im se što oni , kroz svoje redovne poslove, a i kao članovi udruženja , rade na afirmaciji Kraljeva i njegovih potencijala.

U opuštenoj i krajnje neformalnoj atmosferi pokrenute su mnoge zanimljive teme poput ,recimo, predloga  Turističkoj organizaciji Kraljeva da u svoj kalendar zvaničnih manifestacija uvrsti i ove ,letnje, susrete kraljevčana u Beogradu  i obogati ih novim, atraktivnijim , sadržajima.

Razgovaralo se i o sudbini i statusu nekolikih zbirki umetničkih dela nastalih na likovnim kolonijama koje su ,svojevremeno, organizovala preduzeća iz Kraljeva poput, recimo Magnohroma.Nezaobilazna tema bilo je i žalosno stanje Groblja streljanih 1941.godine u Kraljevu.

Lepo druženje, evociranje uspomena, razmena kontakata i informacija o onima koji se nisu pojavili na ovom skupu  završena je tradicionalnom sadnjom jorgovana.

Na mlađima svet ostaje….Sadnja XIII jorgovana

Čast da u “Aleji jorgovana” u Topčiderskom parku zasade 13-ti poredu jorgovan pripala je ,s pravom, najmlađim učesnicima XIII “Kajmak bala” koje su na ovaj susret doveli njihovi roditelji ,bake i deke. Njih je za njihov trud iskazan na druženju, i pri sadnji jorgovana, nagradio Petar “Peca” Popović svojom predivnom knjigom dečijih pesama nazvanoj “Pecilin”.

Predrag Peca popović je darivao najmlađe kraljevčane svojom knjigom pesama „Pecilin“

Tako je i na ovaj način upućena simbolična poruka da je vreme da mlađi nastave rad u Zavičajnom društvu Kraljevo koje je ,prošle godine,proslavilo tri decenije svog rada i postojanja.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 247

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.