utorak, 16. april 2024.

Ne dozvolimo da nas sunčani,praznični,dani  zavaraju – Vazduh u Kraljevu nije dobar!

Objavljeno: 16.02.2024. | autor: KV Novosti -on line

Sunce u danima praznika prija i popravlja raspoloženje svima. Posebno ako se dani praznika spoje sa vikendom. Sve to nas prosto mami da što više vremena provedemo napolju,radeći po nešto ili odmarajući se.

Spoljnje temperature su,uprkos suncu i dalje takve da se moramo grejati.Posebno u jutarnjim i večernjim satima. A čim se loži počinju , i u Kraljevu, problemi sa kvalitetom vazduha.

Gde god gledali – Vaduh u Kraljevu nije dobar

I ma koliko nam to zvučalo malo verovatno, čak i paradoksalno u odnosu na ono što vidimo tokom dana, podaci merenja kvaliteta vazduha nas vraćaju u surovu realnost.

Da nas sunčani,praznični,dani  ne zavaraju – Vazduh u Kraljevu nije dobar!

Tako je primera radi ,juče, 15.februara u danu ,meterološki sličnom današnjem, u 19 časova zabeležena ekstremno visoka koncentracija suspendovanim mikročestica PM 10 od 126,93 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

A da stvar bude još gora  nije ni polovina neslavnog rekorda u proteklih dvadesetak dana.

Ovo je,nadajmo se, rekord zagađenja u 2024.godini-6.2.2024-17,51 h

Jer , 6.februara 2024.godine u Kraljevu je ,u 17 časova, zabeležna koncentracija suspendovanim mikročestica PM 10 od čak 302,13 µg/m3 (mikrograma po metru kubnom)

Tog istog dana,u isto vreme izmerena je koncentracija suspendovanim mikročestica PM 2,5 od 112,25  µg/m3 (mikrograma po metru kubnom) što znači da je  svaki duži boravak na otvorenom  lošeg uticaja na zdravlje, a kao mere zaštite u tim slučajevima preporučuje se  ograničavanje  boravak na otvorenom i držanje zatvorenih prozora.

Nije  namera da ispisujući ove redove kvarimo vaše praznično raspoloženje već samo želimo da nas sve podsetimo da borbu protiv nevidljivog i opasnog neprijatelja našeg zdravlja, posebno zdravlja najmlađih i najstarijih nismo, uprkos svemu što se čini u Kraljevu, još uvek dobili.

Čim počne da se loži vazduh je zagađen!

Više je nego jasno, kažu nam u udruženju građana Kraljevački razvojni centar da su glavni uzročnici problema vezanih za kvalitet vazduha u energetskom sektoru grada, pre svega sa individualnim ložištima. Ali ,mi još uvek imamo i dobar broj javnih objekata za koje ,novcem građana Kraljeva iz budžeta grada, kupujemo  energente fosilnog porekla koji zagađuju vazduh koga naša deca udišu. Sa tom praksom se jednostavno mora prekinuti poručuju iz ovog udruženja apelujući na građane da ,koristeći svoja prava, traže od nadležnih raskid sa takvim praksama.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 367

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.