utorak, 27. februar 2024.

Nastavljena praksa prazničnog okupljanja članova “Stare Pavlice”

Objavljeno: 29.01.2022. | autor: KV Novosti -on line

Višegodišnja praksa članova udruženja “Stara Pavlica” iz Kraljeva da se organizuju i što više njih bude u svom zavičaju u danima velikih verskih praznika koji se  tamo slave nije ,uprkos problemima izazvanim epidemijom korone, izneverena ni tokom prošle i ove godine.

Badnje veče u Pavlici

Badnje veče se dočekuje kod crkve Stara Pavlica, Velika Gospojina se slavi u manastiru Nova Pavlica, uz organizovan odlazak velikog broja članova društva.

Uskoro će se,  za  svoju  slavu „Sveti Simeon Mirotočivi“ ponovo okupiti Raščani u Kraljevu i tako nastaviti sa tradicijom koje traje deceniju. Tada se ,pored obreda rezanja slavskog kolača i obaveznog druženja članova,  bira i novi domaćin slave.

Sa jedne od ranijih slava udruženja

U Kraljevu živi i radi najbrojnija „enklava“ raseljenih Raščana u Srbiji ,koja je i najbliža svom zavičaju. Osnivanjem ovog udruženja ,februara 2010 godine počelo se sa aktivnostima na uspostavljanju institucionalizovane planirane i koordinirane komunikacije sa zavičajem , pored onih , tradicionalnih , veza unutar porodičnih odnosa.

Tekst je objavljen uz podršku opštine Raška u okviru projekta „Stara Pavlica u službi jačanja zavičajnih veza“.Stavovi izneti u tekstu su isključiva odgovornost KV NOVOSTI i ni na koji način ne predstavljaju stavove i mišljenja opštine Raška.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 723

Komentari su zatvoreni.