petak, 28. januar 2022.

Narodni muzej u Kraljevu je primer koji treba slediti u zaštiti kulturnih dobara

Objavljeno: 03.11.2020. | autor: KV Novosti -on line

Danas je ,u Narodnom muzeju Kraljevo, u oviru programa kojim se obeležava 70 godina postojanja i rada Narodnog muzeja Kraljevo otvorena izložba pod nazivom„Narodni muzej Kraljevo – uspešan primer sanacije posledica zemljotresa“ autora Olega Romanova.

Autor izložbe Oleg Romanov

Ova ustanova je, tog 3.novembra 2010 godine, doživela, preživela i ,zajedno sa čitavim gradom,podelila iskustvo razornog zemljotresa snage 5,4 stepena po Rihterovoj skali (7-8 stepeni po Merkalijevoj skali),koji je ,te noći,  u 1,56 h pogodio Kraljevo.

U tom kontekstu izložba ima za cilj da ukaže na posledice elementarne nepogode po rad muzejskih institucija ali i da afirmiše,kao primer dobre prakse, brzu i efikasnu sanaciju Narodnog muzeja u Kraljevu od posledica zemljotresa.

Tokom sanacije posledica zemljotresa iz 2010, pokazalo se  da je predhodna sanacija zgrade  muzeja u Kraljevu,u periodu od 1996 do 2002 godine,obavljena uz doslednu primenu propisa i građevinske regulative o zaštiti od elementarnih nepogoda. Na taj način ,kao i upotrebom kvalitetnih materijala izbegnute su teže posledice i veća oštećenja zgrade i muzejskih predmeta uopšte.

Sanacija zgrade muzeja u Kraljevu ,posle zemljotresa 2010 godine, je primer dobre prakse pre svega zbog pravovremenog i efikasnog reagovanja ondašnje uprave  i svih zaposlenih u muzeju ali i zbog koordiniranog timskog rada između zaposlenih u Ministarstvu kulture Republike Srbije koje je finansiralo sanaciju,Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo,grada Kraljeva, na čijem se čelu tada nalazio Ljubiša Simović ,inače muzejski savetnik i istoričar umetnosti po obrazovanju, kao i izvođača radova.

„Stanje u Narodnom muzeju Kraljevo pre, a pogotovo posle zemljotresa ,govori da se u ovoj ustanovi neprestano vodilo računa o bezbednosti kako objekta tako i pokretnih kulturnih dobara“ rekao je danas ,na otvaranju izložbe, sprovedenom uz sve mere epidemiološke zaštite malobrojnih posetilaca, autor izložbe Oleg Romanov,viši kustos u ovoj ustanovi.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 301

Komentari su zatvoreni.