petak, 27. maj 2022.

Most kao simbol arhetipskih veza

Objavljeno: 23.02.2020. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je u škotskom gradu Dandiju , u galeriji Generator Projects , umetnica iz Kraljeva Tamara Rogović  zajedno sa svojom kolegincom , norvežankom poljskog porekla Tošjom  Bargijelovskom Džonsen  izvelela  performans „Bridge“(Most).

Tamara Rogović (desno) i Tošja Bargijelovska

Tamara je , od pre tri  godine , student  postdiplomskih master studija savremene likovne umetnosti na Univerzitetu u Edinburgu upisavši savremenu likovnu umetnost sa tek navršenih osamnasest godina.

Most , mostovi kao predmet istraživanja  u likovnom i drugom umetničkom stvaralaštvu  Tamare Rogović prisutni su još od njenih najranijih dana  a ona od svoje 6. godine, pripada  grupi izrazito nadarene dece . Bila je najmlađa studentkinja slikarstva u Srbiji  u svojoj  četrnaestoj  godini , a sasvojih 17 godina, primljena je na studije u Parizu.

Posle niza slika urađenih  različitim tehnikama  na kojima dominara tema mosta kao funkcionalne ljudske tvorevine koja spaja , obale , ljude , narode ,Tamara se odlučila da  sa koleginicom Tošjom kroz performans , u čijem je središtu njihova saradnja  u interpretaciji pesme „Đurđevdan“ ukaže na bliskos , povezanost različitih naroda. Za to im je poslužio  muzički album „Kayah i Bregović“ nastao još 2000 godine kao plod saradnje Gorana Bregovića i popularne poljske pevačice Kaje.

Mostovi Tamare Rogović

U performasu koji je sinoć u Dandiju  izveden tek treći put, (predhodna dva izvođenja bila su u Edinbrurgu) njih dve su nastavile da razvijaju konteskt performansa da je svaka kolaboracija  i neka vrsta most između aktera. Govoreći i pevajući , naizmenično na srpskom , poljskom , engleskom  stihove romske narodne pesme Đurđevdan Tamara i Tošja su  ukazale  da živimo  u vermenu kada naučni i tehnološki progres snažno utiču na našu percepciju stvarnosti ali da  nasleđeni okviri zajedničkog , sveopšteg , iskustva različitih naroda  odoleva tim promena čiji smo svakodnevni svedoci i akteri.

Recimo na kraju da nam je Tamara Rogović prilikom svog nedavog boravka u Kraljevu, iz koga je krenula direktno za Darbi na sinoćnji performans , kao još jednu potvrdu svog bavljenja saradnjom kroz  simboliku  mostova , ispričala da je počela da se bavi proučavanjem boravka i školovanja srpske dece koju je  , od kraja 1915 do proleća 1916 godine  sakupljala  srpska Vlada u izbeglištvu  na Krfu i slala na školovanje u Veliku Britaniju. Neka od te  dece su se ,onda  školovala u Edinbrugu i Dandiju čime su ti nekadašnji „heriotsi“ ,pre 104 godine , kao  i Tamara  danas dodali „svoju ciglu u večiti duhovni most“ i bliskost između Škota i Srba.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 643

Komentari su zatvoreni.