petak, 28. januar 2022.

Memorijalna soba Milunke Savić- Novi kulturni beleg Raške

Objavljeno: 08.10.2020. | autor: KV Novosti -on line

Opština Raška biće,od 9.oktobra, bogatija za novi  kulturni sadržaj, multimedijalnu postavku „Memorijalna soba Milunke Savić“.

Ova savremena postavka čije će centralno mesto mesto,u prvom segmentu  izložbe, zauzimati interaktivni mozaik koji čine brojne Milunkine fotografije koje iza sebe kriju autentične filmove iz Velikog rata. Filmove će,putem tablet računara, pokretati specijalno kreirana aplikacija.

U drugom segmetu su dva, improvizovana, vojna rova – srpski i austrougarski kojima se teži da posetiocu budu dočarani uslovi u kojima je Milunka ratovala. Posetioci će ovde moći da vide vojnike, vojne uniforme, zastave, oružje…

 Treći deo postavke predtavlja izložba: predmeta iz perioda Prvog svetskog rata, fotografija, dokumenata i naslovnica francuskog dnevnog lista Le Petit Journal.

Multimedijalna postavka autora dr.Dušana Jovovića,multimedijalnog umetnika  iz Beograda  je smeštena u Memorijalnom  kompleksu Milunke Savić u Jošaničkoj Banji koji je trebalo najpre renovirati. Postojala je ideja da u delu navedenog objekta bude oformljena muzejska postavka Milunki u čast. Međutim, nedugo po izgradnji memorijala, objekat je zaboravljen i krenulo je njegovo postepeno propadanje  a prostor je postao ruina do te mere da se nije moglo ni govoriti o useljavanju izložbe.

Centar za kulturu Gradac iz Raške je ,uz podršku Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i  Opštine Raška,  renovirao  zdanje i realizovao projekat multimedijalnuepostavke  „Memorijalna soba Milunke Savić“.

Projektom je rukovodio Dejan Koturanović ,direktor Centra za kulturu „Gradac“ iz Raške, a autoru izložbe dr.Dušanu Jovoviću je ,kao koautor,asistirala Danijela Matović ,istoričarka umetnosti, organizatorka muzejskih aktivnosti u Centru za kulturu „Gradac“.

Svečano otvaranje je sutra ,9.oktobra,u 13 časova u Jošaničkoj Banji.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 350

Komentari su zatvoreni.