četvrtak, 18. jul 2024.

Manji  računi u Kraljevu  za grejanje u oktobru

Objavljeno: 08.11.2022. | autor: KV Novosti -on line

Zaključkom  donetim na današnjoj,105-oj sednici Gradskog veća grada Kraljeva, usvojen je Izveštaj JEP Toplana i data saglasnost na odluku Nadzornog odbora ovog preduzeća koji je,3.11.2022.g, predložio da se oktobraski računi za korisnike grejanja u stanovima umanje za 40 dinara po metru kvadratnom površine koja se greje.To znači da će građani za grejanje metra kvadratnog stambene površine u oktobru platiti 52 dinara bez obračunatog pdv-a.

Do ovakve „matematike“ došlo se ,kako piše u dopisu direktora Toplane Aleksandra Nestorovića Gradskom veću, tako što se ,u oktobarskom računu,građanima,pored fiksnih troškova preduzeća fakturiše i „samo cenu stvarno utrošenih energenata u ovom periodu“.

A do tog iznosa  „samo cene stvarno utoršenih energenata“ obzirom da,u stanovima, nema mernih uređaja isporučene toplotne energije došlo se ,kako nezvanično saznajemo, analizom prosečene potrošnje energenata u mesecu oktobru za zadnjih nekoliko godina i definisanjem tako utvrđenog proseka.

Ni u Odluci Nadzornog odbora Toplane  a ni u Zaključku Gradskog veća se ne pominje poslovni prostor koji se greje sistemom centralnog daljinskog  grejanja ovog preduzeća,što je i razumljivo jer oni ,pored fiksnih troškova,plaćaju i stvarno  izmerenu isporučenu toplotnu energiju,tako da će njihovi računi za oktobar biti još manji.

Ova situacija bi,možda, trebala da posluži građanima – korisnicima usluga JEP Toplana da pažljivije pročitaju član 1. Odluke o izmenama i dopunama odluke o uslovima i načinu snabdevanja toplotnom energijom grada Kraljeva,donete još 2013 godine,  i počnu,u periodu kada nije grejna sezona, sa  postavljanjem kalorimetara-uređaja za merenje stvarno isporučene toplotne energije.Prema nekim procenama troškovi ugradnje uređaja za registrovanje sopstvene potrošnje i termostatskih ventila iznose od 200 do 250 evra za prosečan stan površine oko 50 kvadratnih metara. Na taj način moguće je da građani  upravljaju  svojom potrošnjom toplotne energije što će,sigurno je,za ishod imati manje račune.

Jedan od mogućih,ali rešivih problema je i taj što prelazak na naplatu prema potrošnji nije moguć parcijalno, odnosno samo za pojedine korisnike koji se toplotnom energijom snabdevaju sa zajedničke predajne stanice.

Možda je prilika da Stambene zajednice i profesionalni upravnici zgradama,što pre pokrenu  inicijativu da lokalna samouprava dodaj još jednu meru, u već postojeće i primenjujuće  mere za jačanje energetske efikasnosti zgrada za kolektivno stanovanje, i da počne da sufinasira ugranju kalorimetara u zgrada gde su stanari predhodno doneli odluku da ugrade ove uređaje.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 535

Tagovi: , ,

Komentari su zatvoreni.