sreda, 27. januar 2021.

Kraljevo se oprašta od istaknutog sportskog radnika

Objavljeno: 02.09.2020. | autor: KV Novosti -on line

Juče je u Kraljevu, u 71-oj godini života, preminuo istaknuti  sportski radnik, međunarodni fudbalski sudija i prvi komandant Omladinske radne akcije „Pešter 78“, Vladan Vićentijević.

Fudbalsku karijeru je započeo u svojoj rodnoj Godačici ali je ,još 1972 godine, morao da prekine igračku karijeru zbog povrede i već te godine započinje svoju dugu i  bogatu karijeru fudbalskog sudije. 1977 godine je stekao zvanje republičkog sudije, četri godine je sudio nekadašnju drugu saveznu ligu a debi u ulozi glavnog sudije na mečevima prve savezne fudbalske lige imao je 1989 godine. Tada je , 26.marta , na stadionu Kantrida u Rjeci sudio  izuzetno buran meč između Rijeke i Crvene Zvezde (1:2) u kome je prekinuta trinaestogodišnja tradicija nepobedivosti domaćeg kluba na tom terenu.

Vladan Vićentijević

Fifin znak međunarodnog sudije dobija krajem 1990 godine  a debi na međunarodnoj fudbalskoj sceni imao je te iste godine ,kao pomoćni sudija na utakmici polufinala Kupa kupova između  „Barselone“ i „Dinama“ iz Kijeva. Bio je još dva puta pomoćni sudija a sudio je još dve međunarodne fudbalske utakmice. Kao i mnogim drugim fudbalskim sudijama sa ovih prostora i Vladanu je međunarodna sudijska karijera otežana  i prekinuta zbog uvođenja međunarodnih sankcija  ondašnjoj Jugoslaviji koje , na žalost, nisu mimoišle ni sport.

Karijeru uspešnog sportskog radnika Vladan nastavlja u okvirima Fudbalskog saveza Srbije i sudijske organizacije Kraljeva kao pedagog i autor stručnih publikacija namenjenih obukama fudbalskih  sudija.

Još u vreme aktivnog suđenja 1990 godine Vladan objavljuje prvu knjigu, „Pravila fudbalske igre sa komentarima“ a 1995 godine objavljuje i „Praktikum za fudbalske sudije“ koji je naišao na odlične ocene sportske i šire javnosti.

Svoju ,dvadesetu, knjigu posvećenu fudbalu i suđenju  nazvanu „Priručnik za fudbalske sudije,trenere,instruktore i delegate“ u kojoj je na čak 370 strana, kroz nekoliko poglavlja dao mnoštvo korisnih saveta budućim fudbalskim poslenicima Vladan je objavio ove godine.

Za svoj društveni i sportski rad Vladan je ,za života nagrađivan brojnim priznanjima.

Sutra,3.septembra,  u 12 časova u kapeli na Novom gradskom groblju u Kraljevu , biće služeno  opelo Vladanu Vićentijeviću  a  potom će biti sahranjen, istog dana, u rodnoj Godačici.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 351

Komentari su zatvoreni.