četvrtak, 09. juli 2020.

Kraljevo obeležilo svoj Dan grada

Objavljeno: 07.10.2019. | autor: KV Novosti -on line

Kraljevo je , danas , svečanom sednicom Skupštine grada , po dvadesetprvi put za redom , obeležilo svoj Dan grada-Kraljevdan. 7 oktobar je , 1998.godine , odabran za dan grada u znak sećanja na Stefana Nemanjića , poznatijeg , posle krunisanja u obližnjem manastiru Žiča kao  Prvovenčani.

1998 godine , Kraljevo je  spadalo u krug onih gradova u kojima je predhodno  došlo do smene vlasti posle čuvenog Miloševićevog „lex specijalisa“ kojim je priznao rezultate glasanja iz novembra 1996 godine , u februaru 1997 godine  a  posle dolaska izaslanika OEBSA Felipea Gonzalesa u Beograd.

Tadašnje rukovodstvo grada je izborom novih heraldičkih obeležaja i novog datuma Dana grada želelo da napravi diskontinuitet sa , kako su  tada govorili, vlašću koja u Kraljevu traje od 1945 godine.

Laureati u 2019 godini

Odbornici i gosti na današnjoj   svečanoj sednici su najpre saslušali izveštaj  gradonačelnika Kraljeva  dr.Predraga Terzića o investicijama u infrastrukturu grada  započetim i realizovanim između dva praznika  kao i o investicijama u privredi od kojih su , svakako , najvažnije fabrika tekstila turske kompanije „Tai group“ u kojoj će ,kažu, biti zapošljeno 2500 radnika i fabrika „Leoni“ u kojoj će  , kada, 2021 godine , bude kompletno završena , biti angažovano preko 4000 radnika.

U nastavku sednice  su  dodeljena najveća  priznanja grada Kraljeva.Ovogodišnji dobitnik Diplome zaslužnog građanina grada Kraljeva za ispoljenu hrabrost i ljubav prema srpskom narodu je Marinos Ristodulos ,kapetan Grčke mornarice koji je ,svojevremeno ,1999 godine, odbio da se sa njegovog broda ispaljuju rakete na Srbiju . Diplomu Zaslužne ustanove za brigu o pacijentima dobio je Dom zdravlja Kraljevo, Diplomu Zaslužne obrazovne ustanove dobila je osnovna škola „Svetozar Marković“ a  Diplomu zaslužne sportske organizacije dobio je Košarkaški Klub „Sloga“ koji , ove godine , slavi sedam decenija postojanja .

Udruženje inženjera i tehničara „Dobrivoje Božić“ i Društvo za srpski jezik i književnost iz Kraljeva dobitnici su Diplome zaslužnog udruženja građana za 2019 godinu.  Ove godine dodeljena je samo jedna Oktobarska nagrada grada Kraljeva a dobio ju je dobrotvor i humanista iz Kanade Milomir Glavčić.Nagradu  je umesto njega primila  njegova sestričina Olga Glavčić.

Olga Glavčić sa priznanjem njenom ujaku Milomiru

 Specijalna nagrada grada Kraljeva  za podsticaj humanosti koja nosi ime  Milomira Glavčića pripala je , ove godine , za  nesebično pomaganje ljudima u nevolji , novinarki Tamari Grujić koja svojom tv emisijom „S Tamarom u akciji“ pomaže ljudima širom Srbije . Vredan pažnje je gest humaniste iz Kanade Milomira Glavčića koji je , pored grada i sam   novčano nagradio Tamaru Grujić , sa 500 evra o čemu je prisutne upoznao i nagradu uručio , njegov izaslanik i saradnik u humanitarnim aktivnostima , novinar  Miroljub Miša Dugalić , dopisnik „Politike“ iz Kraljeva . On je pročitavši Milomirovo pismo zahvalnosti Kraljev na nagradi ,saopštio njegovu odluku da se novčani deo  nagrade koja mu je uručena  upotrebi za darivanje petoro najboljih đaka iz osnovne škole u Jošaničkoj Banji čiji je i on bio đak.

Miroljub Dugalić čita pismo zahvalnosti Milomira Glavčića

Posebno zanimljvi deo njegovog pisma  bio je  svojevrsni apel upućen imućnim Srbima u zemlji i rasejanju da , kad god su u prilici , materijalno pomognu svom narodu kao što to on ,godinama unazad , čini poklonivši više od sedam milona evra za razne humanitarne akcije bolnicama,školama i siromašnim pojedincima širom Srbije.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 228

Komentari su zatvoreni.