sreda, 27. januar 2021.

Knjige i znanje kao alati za razmevanje prošlosti

Objavljeno: 13.03.2019. | autor: KV Novosti -on line

U bibloteci  „Stefan Prvovenačani” u Kraljevu , danas je predstavljena monografija „Vek i po biblioteke u Kraljevu“.

Monografija je delo grupe autora nastalo povodom obeležavanja 150-te godišnjice biblioteke u Kraljevu, što je nizom prigodnih manifestacija obeleženo tokom predhodne 2018 godine.

Već u uvodu ove monografije ističe se diskontinuitet u postojanju i delovanju biblioteke kao institucije na prostorima Kraljeva i okoline ali i neupitna veza sa srednjovekovnim manastirskim bibliotekama obližnje Žiče i Studenice.

No ,diskontinuitet nije naše odličje samo u oblasti bibliotekarstva , već i u postojanju mnogih , drugih, institucija i ustanova.On  , diskontinuitet , je karakteristika  čak i za postojanje  države kao institucije  na ovim prostorima.

Kao godina nastajanja institucionalno postavljene veze knjiga-čitalaštvo u Kraljevu, nekadašnjem Karanovcu, uzima se vreme srpskog građanskog preporoda (1848-1878) kada je , po preporuci ondašnjeg Ministarstva prosvete od 7.decembra 1868 godine zatražilo ondašnjim načelstvima da se u cilju širenja „i nužnih u narodu znanja“otvaraju čitaonice.

A te prve čitaonice ,čulo se na današnjoj konfrenciji za štampu , su  u Kraljevu , bile u tri kafane .Iz dokumenata se vidi da je ,kasnije , 1873 godine Ministarstvo prosvete tažilo saglasnost ondašnjeg ministra unutrašnjih dela na „Pravila Društva karanovačke čitaonice“ što se može uzeti kao prvi dokument iz novijeg doba koji svedoči o institucionalnom organizovanju bibliotečke delatnosti.

Taj diskontinuitet institucionalnog delovanja  bibliotekarstva u Kraljevu je , manje više , karakterističan za period sve do posle drugog svetskog rata . Potonji period je moguće istražiti na bazi obilja sačuvanih dokumenata, a autori danas  predstavljene monografije su se opredlili da taj  period bibliotekarske delatnosti u Kraljevu  predstave kroz priče o o ljudima koji su , na svoj način , obeležili određeni vremenski period u bibliotekarstvu grada na Ibru.

Takav pristup doprinosi čitljivosti ove monografije čije je izdavanje podržano od strane Ministarstva kulture i informisanja.

Na današnjem susretu sa predstavnicima medija najavljeno je , za početak aprila, predstavljanje Zbornika radova „Biblioteke u kulturnom životu Srbije“ u kome je urednica Katarina Jablanović , prikupila i obradila radove prezentovane na istoimenom stručnom skupu održanom u  Kraljevu ,početkom oktobra 2018 godine.

I ovaj Zbornik je ugledao svetlost dana zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i informisanja i grada Kraljeva.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 536

Komentari su zatvoreni.