utorak, 27. februar 2024.

Kako zainteresovati građane Kraljeva da koriste svoje pravo odlučivanja o raspolaganju javnim prihodima grada?

Objavljeno: 09.06.2021. | autor: KV Novosti -on line

Današnjom radionicom u Miločaju,čiji je početak planiran za 18 časova, započinje serija  sastanaka na seoskom području planiranih za jun mesec čime se nastavljaju  aktivnosti na realizaciji projekta „Informisani gradjani – aktivni ucesnici u planiranju razvoja ruralne infrastrukture“ koga sprovodi udruženje građana „Evropski pokret u Srbiji-Kraljevo“ iz Kraljeva.

Dva su,osnovna,cilja planiranih projektnih aktivnosti. Prvi je pokretanje inicijative za decentralizaciju u planiranju lokalnih finansija,posebno u delu koji se odnosi na  u razvoj ruralnih područja ,a drugi  je pokretanje građanskog aktivizma u mesnim zajednicama u funkciji većeg učešća građana u planiranju  finansija lokalne samouprave.

Sa prezentacije iskustava grada Šapca

Uslov svih uslova za realizaciju ovako postavljenih ciljeva je, pre svega, informisanje građana o njihovim pravima i mogućnostima da učestvuju u procesima odlučivanja o raspolaganju javnim prihodima lokalne samouprave.

 Ali to je tek prva predpostavka koja će,izvesno je ostati mrtvo slovo na papiru ukoliko Grad kao jedinica lokalne samouprave,tačnije,donosioci ključnih odluka u  javnoj upravi grada i Skupštini ne učine određene izmene u postojećoj regulativi ali i praksi organizovanja i sprovođenja javnih rasprava.

A jedna takva javna rasprava o Nacrtu odluke o izmenama i dopunama  budžeta Grada za 2021 godinu u ,kako je to formulisano, delu za planiranje investicija u 2021 godini je upravo u toku,traje od 7 do 14 juna.

Izvesno je da će i ona proteći kao i brojne predhodne ,tačnije da će jako mali broj građana biti aktivno uključen u nju, jer su pripreme za njeno održavanje,tajming i vreme trajanja, koncipirani po već ustaljenim metodima.

Zato je jako važno da edukativne  aktivnosti koje je planirao  „Evropski pokret u Srbiji-Kraljevo“ iz Kraljeva obuhvate što veći broj zainteresovanih građana kojima treba preneti i  pozitivna  iskustva drugih lokalnih samouprava.

Na sastanku u Šapcu bilo je otvorene polemike i rasprave o modelima finasiranja mesnih zajednica

Aktivnosti koje su predhodile ovom večerašnjem, prvom ,od šest planiranih skupova na seoskom području za jun mesec, bile su u funkciji što bolje pripreme za  kvalitetno informisanje građana o njihovim pravima za učešće u planiranju razvoja ruralne infrastrukture.

Urađene su dve  Analize: stanja postojećih mehanizama finansiranja infrastrukturnih projekata na teritoriji grada Kraljeva i primera decentralizacije sprovedene u Šapcu.

U funkciji priprema organizovana je i studijska poseta gradu Šapcu, gde su se članovi projektnog tima a i predstavnici javne uprave grada Kraljeva upoznali sa primerom prakse u  oblasti finansiranja Mesnih zajednica u gradu Šapcu.

Ovaj projekat je dobio podršku projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, koji sprovode Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative. Mišljenje koje je izneto u ovoj publikaciji/članku/studiji/radu je mišljenje autora i ne predstavlja nužno i mišljenje Vlade Švajcarske, Helvetasa ili Građanskih inicijativa  

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 628

Komentari su zatvoreni.