petak, 28. januar 2022.

Kad se ništa ne uči iz istorije greške se ponavljaju…

Objavljeno: 03.11.2020. | autor: KV Novosti -on line

„Mogu vam reći da, njemu prvom Srbinu koji je položio, na Bečkom univerzitetu, doktorat iz filozofije s poljoprivrednom raspravom, i posle iskustava sa osnivanjem i rukovođenjem „zemljodelskih škola“ u Požarevcu, Danilovgradu i Topčideru, nije bilo lako, u ondašnjem Kraljevu, na početcima karijere upravnika Ratarske škole,osnovane ukazom kralja Milana  od 29.juna 1882 godine“ rekao je, između ostalog, danas u Kraljevu, na otvaranju izložbe„Dr Đorđe Radić (1839 – 1922), poljoprivredni prosvetitelj i naučnik–Perom i delom među svima najveći”, Dragan Drašković muzejski savetnik u penziji i ,uz Oliveru Ćosović, jedan od autora izložbe.

Dragan Drašković, jedan od autora izložbe

Drašković je,potom, uz konstatciju da je ovo, možda,najobimnije istraživanje o dr.Đorđu Radiću započeto neposredno pred početak pandemije korone, i najvećim delom odrađeno u vreme pandemije, izneo niz primera nesporazuma između dr.Đorđa Radića i ondašnje uprave Kraljeva ali i resornog ministarstva.

Đorđe Radić je došao u Srbiju posle osnivanja Društva za poljsku privredu 1869. Godine. Znanja stečena školovanjem i obilascima i proučavanjem poljoprivrednih dostignuća većine evropskih zemalja stavljeno je u funkciju prosvećivanja i napretka srpskog seljaka.O tome koliki je značaj njegovog dela za razvoj srpske poljoprivrede najbolje govore njegova dela preko 40 objavljenih knjiga i više od 500 objavljenih članaka, uredništvo u listovima Seljak, Težak, Domaćin, Cvetarstvo, zatim članstvo u 67 poljoprivrednih i kulturnih društava.Valja posebno istaći i hibridizaciju kukuruza koju je započeo pre nego što je to učinjeno u Americi, dobijanje raznih sorti kukuruza i krompira, kao i novih vrsta povrća.

Naslovna strana časopisa Domaćin

Narodni muzej u Kraljevu je, posle Galerije nauke i umetnosti SANU, u kojoj je u periodu od 23.septembra do 7.oktobra 2020 godine održana ova izložba,drugo mesto u kome se  izložba, u organizaciji Saveza inženjera i tehničara Srbije,Akademijskog odbora za selo SANU i Udruženja inženjera i tehničara „Dobrivoje Božić“iz Kraljeva, organizuje.

dr Novak Nedić,jedan od autora koji je izučavao lik i delo dr.Đorđa Radića

Iako to,danas,niko od zvaničnika koji su se obratili medijima povodom otvaranja izložbe,nije eksplictno rekao, ne možemo a da ne primetimo da je današnja Poljoprivredna škola u Kraljevu koja nosi ime ovog umnog čoveka u sličnom položaju kao i ona Ratarska škola Radića iz 1882 godine, barem  kada se radi o površinama i lokaciji zemljišta na kojoj bi trebalo da se ,ovih godina, uče budući nosioci razvoja poljoprivredne proizvodnje u Srbiji.

Jer,nedavno,na konstitutivnoj,postizbornoj, sednici novog saziva Skupštine grada Kraljeva pohvali se gradonačelnik Kraljeva, kako su ekspeditivno, za tri dana,oni, gradska vlast i Vlada Srbije „rešili“ problem lokacije za Fabriku „Leoni“ „prenamenom“ 17 hektara zemljišta Poljoprivredne škole „dr Đorđe Radić“ u Kraljevu.Otuda i naslov ovoga teksta.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 561

Komentari su zatvoreni.