ponedeljak, 06. april 2020.

Kad „medijski eksperti“ unapređuju javno informisanje u Kraljevu…

Objavljeno: 07.03.2020. | autor: KV Novosti -on line

Predrag Terzić , gradonačelnik Kraljeva , je , krajem prošle godine, najavljujući budžet grada za 2020 godinu i hvaleći njegovu konzistentnost i veća izdvajanja za pojedine oblasti , kao primer naveo i 23.000.000  dinara izdvojenih za sufinansiranje projekata za ostvarivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja na teritoriji grada Kraljeva . I zaista to je iznos veći za 3.000.000 dinara u odnosu na predhodnu godinu.

Medijskim poslenicima nije predstavljalo  iznenađenje ni „prevremeno“ raspisivanje Javnog poziva grada Kraljeva za sufinasiranje medijskih sadržaja  , krajem januara 2020 godine, jer je to isto , mesec dana ranije , već  učinilo nadležno Ministarstvo kulture i informisanja.

Znalo se i zna se ,ovo je izborna godina i to je , van svake sumnje imalo uticaja kako na veća izdvajanja iz javnih prihoda za sufinasiranje medija na svim nivoima tako i na „ prevremeno“ raspisivanje  javnih poziva.

Oni sa više iskustva i dužim pamćenjem znali su da će saopštavanje reultata konkursa po raspisanim javnim pozivima uslediti tek po zvaničnom raspisivanju izbora.

I, eto dočekali smo i sve te datume pa će tako članovi Gradskog veća grada Kraljeva imati pred sobom , u ponedeljak 9.marta , predlog Komisije „eksperata“ koju su sami izabrali.

Tim „eksperata“ u sastavu Đorđe Kovačević iz Kruševca, predstavnik Profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) , Nenad Savić iz Vranja , koji je podneo samostalnu prijavu,  Zdenka Kožik iz Stare Pazove, koju je predložio ComNet udruženje elektronskih medija Srbije , Aleksandra Krčmar iz Šida , koju je predložilo udruženje Nova mreža Srbije (NMS) i Zoran Panić iz Pirota (sam se prijavio za komisiju), koga je , krajem januara izabralo Gradsko veće , predložilo je  je , tom istom Gradskom Veću  da se u ponedeljak  09.03.2020.godine opredeljinih 23.000.000 dinara za sufinasiranje medijskih projekata raspodeli tako da mediji iz Beograda , Užica , Čačka i Vrnajčke Banje dobiju 3.855.000 dinara ili 16,76% ukupno opredeljenih sredstava za javno informisanje u gradu Kraljevu .

 Za  Radio-televiziju Kraljevo, glavnog, i neskrivenog , medijskog  promotera SNS-a kao vodeće stranke u vladajućoj kolaiciji  u Kraljevu , predloženo je , direktno 10.023.777 dinara ili 44,5%. Ovom iznosu  , sa velikom verovatnoćom , treba dodati 2.977.000 dinara  ili 12,94%  koji su predloženi za dva  producenta, učesnika  na konkursu , koji su angažovani  na ovoj televiziji. U toj varijanti , za Radio televiziju Kraljevo je onda predloženo  13.000.777 dinara ili 57, 44% . Još dve lokalne televizije MIX i TV Melos dobiće zajedno 4.500.000 dinara ili 19,56% . Pet , ostalih lokalnih medija iz Kraljeva , dobiće 1.545.600 dinara ili 6,72% .Bez novčane podrške  u ovoj raspodeli ostaće 9 lokalnih medija i producenata  iz Kraljeva.

Kraljevo se ,rekli smo već, voljom Gradsko veća opredlilo za gore navedene medijske „eksperte“, slično kao i još 109 drugih lokalnih samouprava u Srbiji. Za 114 medijskih konkurs koji su ove godine raspisani na lokalu formirano 56 konkursnih komisija. U  njih pet trenutno se  nalaze predstavnici Koalicije novinarskih i medijskih udruženja – Udruženje novinara Srbije , Nezavisno udruženje novinara Srbije, Nezavisnog društva novinara Vojvodine i Lokal Pres-a. Novac iz javnih prihoda grada Kraljeva  za ove namene se raspoređuje sa budžetske linije 13-Program razvoja kulture i informisanja a pozicija se zove: Ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.

 Srećno nam bilo , dragi kraljevčani , i ostvarivanje i unapređivanje javnog interesa u oblasti javnog informisanja.!

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 202

Komentari su zatvoreni.