nedelja, 26. maj 2024.

Još jedan lep gest udruženja „Stara Pavlica“

Objavljeno: 10.10.2023. | autor: KV Novosti -on line

Članovi udruženja „Stara Pavlica“  koje okuplja ljude poreklom iz Raške i okoline a koji žive i rade u Kraljevu predvođeni svojom agilnom predsednicom Danijelom Milanović pokrenuli su ,zadnjih nekoliko meseci ,niz akcija i manifestacija u koje uključju brojne umetnike, pre svega one koji se  amaterski bave bilo kakvim vidom umetničkog stvaralaštva.

Tako su, uz pomoć meštana sela Pavlice,ove godine obnovili i održali Velikogospojinski sabor 28 avgusta 2023 godine dopunivši njegov sadržaj nastupom brojnih umetnika amatera i izložbom radova starih zanata.

Udruženje je  u saradnji sa svojim članom prof. Vojislavom D. Spasićem i  Akademskim vokalno-instrumentalnim ansamblom „Arhangeli“, iz Kragujevca  osnovalo Nacionalni hor.

Juče je ovo udruženje ,u saradnji sa lokalnom samoupravom Kraljeva,organizovalo likovnu koloniju povodom Dana grada Kraljeva. Na koloniji su učestvovali brojni istaknuti likovni umetnici a udruženje je posebno ponosno na učešće velikog broja talentovanih mladih likovnih stvaralaca.

Likovnu koloniju koja je održana u dvorištu „Adžića kuće“ obišao je gradonačelnik Kraljeva sa saradnicima a njemu je uručena i poklon slika udruženja gradu rad poznatog slikara Dragana Raskova Miloševića koji je ,od nedavno, postao i član udruženja „Stara Pavlica“.

U Kraljevu inače  živi i radi najbrojnija „enklava“ raseljenih Raščana u Srbiji ,koja je i najbliža svom zavičaju. Osnivanjem ovog udruženja ,februara 2010. godine, počelo se sa aktivnostima na uspostavljanju institucionalizovane ,planirane i koordinirane komunikacije sa zavičajem , pored onih , tradicionalnih , veza unutar porodičnih odnosa.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 396

Komentari su zatvoreni.