utorak, 30. novembar 2021.

Još jedan doprinos umetnika iz Kraljeva jačanju veza dva susedna naroda

Objavljeno: 07.11.2021. | autor: KV Novosti -on line

U  hramu Svete Nedelje u Sofiji, priređen je, 30.oktobra 2021.godine, poseban program- Svečana liturgija, ,kao jedan u nizu događaja kojima je obeleženo 700 godina od  smrti srpskog Svetog kralja Stefana Milutina kome je prisustvovao i ambasador Srbije u Bugarskoj dr.Željko Jović.

Ovom događaju je predhodilo uručenje Ikone sa likom  kralja Stefana Milutina,koju je 16. oktobra na bugarsko-srpskoj granici,uz blagoslov bugarskog Patrijarha Neofita, dočekao Njegovo Preosveštenstvo Episkop belogradčički Polikarp.

Njegovo Preosveštenstvo Episkop belogradčički Polikarp i Goran Ristović-Filigran Pokimica

Po prvi put su u Sofiji upriličene litije na kojima je nošena ova ikona, a uz to  i uz već pomenutu svečanu liturgiju održani su koncert duhovne muzike ,duhovna akademija a obavljen je i čin presvlačenja moštiju kralja Stefana Milutina.

Ambasador Srbije u Bugraskoj dr Željko Jović na litijama u Sofiji kojim je dočekana ikona dar Filigrana Pokimice

I dok je u Bugarskoj programu obeležavanja godišnjice upokojenja srpskog Svetog kralja Stefana Milutina,dat značajan publicitet i medijska pažnja kod nas,u Srbiji se o tome manje govorilo i pisalo verovatno I zbog toga što ,po našem crkvenom kaledaru tek 12.novembra slavimo Svetog kralja Milutina.

A mi, kraljevčani ,bi smo trebali da znamo da je dvoje naših sugrađana dalo veliki doprinos da se ,uprkos tada važećim ograničenjima zbog korone,ikona sa likom srpskog Svetog kralja Stefana Milutina daruje hramu Svete nedelje u Sofiji.

Jer radi se o zajedničkom  delu Vesne Savić, priznate autorke ikona i svetski poznatom filigranu,kraljevčaninu Goranu Ristoviću-Pokimici koji je opremio Vesnin rad ukrasivši ga svojim nadaleko poznatim filigranom.

Važno je reći I da je ikona  lični dar Gorana Ristovića- Filigrana Pokimice na večni spomen i zalog jedinstva i ljubavi između dva susedna naroda.

Pre primopredaje ikone istu je,u ateljeu filigrana Pokimice u Kraljevu,osveštao  protosinđel Danilo,iguman manastira Banjska.

Protosinđel Danilo,iguman manastira Banjska i Goran Ristović

Ovo inače nije prvi put da Ristović sam ili uz pomoć svojih prijatelja daruje pravoslavne hramove u inostranstvu koji su ,po nečemu,važni za naš narod.

Setimo se samo da je on, u maju 2015. godine, povodom svoje  treće  samostalne izložbe, pod nazivom „Filigranske veze“,  darivao ikonu sa likom Svetog Save ,rad sestrinstva manastira Žiča ,optočenu njegovim filgranom, Regionalnom muzeju u Velikom Trnovu, ustanovi koja se stara i o hramu „Četrdeset velikomučenika“,u kome je  1236 godine sahranjen Rastko Nemanjić, naš Sveti Sava. ( https://www.kraljevackenovosti.com/prva-samostalna-medunarodna-izlozba-kraljevackog-filigrana-pokimice-u-bugarskoj/ )

Goran Ristović-Foto Stefan Đaković

Goran Ristović je tada obećao da će ovom hramu darivati  i proskinitar- mermerno postolje za tu  ikonu Svetog Save . Obzirom da se radilo o zahtevnom poduhvatu i da je bilo potrebno obezbediti brojne saglasnosti a i značajna  finansijska sredstva na realizaciju ove ideje čekalo se pune dve godine.

 3. juna  2017. godine u Velikom Trnovu , u hramu „Četrdeset velikomučenika“  svečano  je otkriven mermerni proskinitar koga  je ovaj kraljevački umetnik  , uz pomoć još četrdeset priložnika  mahom iz Srbije i Crne Gore, darivao  hramu u kome su  boravile mošti Svetog Save do njihovog prenosa u Mileševu. (https://www.kraljevackenovosti.com/filigran-iz-kraljeva-spaja-gradove-iz-srbije-bugarske/ )

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 317

Komentari su zatvoreni.