nedelja, 19. septembar 2021.

Izloženi radovi učenika Umetničke škole u Kraljevu

Objavljeno: 11.03.2021. | autor: KV Novosti -on line

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra u Ribnici otvorena izložba radova učenika drugog, trećeg i četvrtog razreda Umetničke škole u Kraljevu. Na izložbi su prikazani radovi sa sva tri smera Umetničke škole: Likovni tehničar, Tehničar dizajna grafike i Tehničar dizajna enterijera i industrijskih proizvoda.

Teško je za  radove na  jednoj, po broju eksponata obimnoj izložbi, ovakvog karaktera gde se prikazuju radovi učenika koji predmetu svoga rada i početnog  stvaralačkog istraživanja pristupaju iz različitih uglova, koristeći različite tehnike i materijale izvući „minimalni zajednički imenitelj“ ali kao što to ,u katalogu, citirajući slikara Šardena, reče Slobodan Jelić,istoričar umetnosti i penzionisani profesor ove škole:„Onaj koji nije iskusio teškoće svoje umetnosti ne radi ništa značajno“, a učenici  Umetničke škole u Kraljevu su pokazali veliki trud budućih ,smostalnih umetnika.

 Govoreći, o izloženim radovima, profesor Jelić je,sinoć,rekao :„Novonastali radovi su, bez sumnje, obavijeni velom straha, neizvesnosti i prilagođavanja vanrednim uslovima, izazvanim pandemijom virusa Kovid-19. Trebalo je odblokirati inspirativnu i radnu atmosferu, organizovati i pokrenuti  je unapred, izvodeći mlade umetnike  iz stanja zbunjenosti i obeshrabrujuće usamljenosti. Uz pomoć dostignutih sredstava moderne tehnologije i ogromnog entuzijazma profesora i učenika, rodila se jedna „humanističko – umetnička pobuna” koja, Bretonovim rečnikom, čini izvor nove svetlosti,  koja se može pronaći pomoću poetike, sloge i ljubavi.“

Ovogodišnja,sad već možemo reći tradicionalna godišnja izložba  radova učenika Umetničke škole u Kraljevu,je imala i svoj konceptualni pomak ostvaren uljučivanjem,po prvi put, radova učenika drugog i trećeg razreda.Predhodnih godina na ovoj  kulturnoj manifestaciji vrednoj pažnje javnosti,izlagali su samo učenici završne ,četvrte godine Umetničke škole.

Izložba ostaje otvorena do 23.marta ove godine.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 453

Komentari su zatvoreni.