petak, 25. septembar 2020.

Indijci protestuju u sred Kraljeva !

Objavljeno: 19.08.2020. | autor: KV Novosti -on line

Da su u Srbiji ,za potrebe preduzeća GP „Nikolić“ iz Kraljeva angažovani radnici iz Indije naša javnost je mogla ,prvi put, da čuje početkom ove godine, a danas su se njih četrdesetak, ponovo okupili na Trgu Jovana Sarića i sedenjem na platou ispred Skupštine grada protestvovali.

U januaru ove godine   je objavljen niz tekstova redakcija koje se bave istraživačkim novinarstvom koje su ,tragajući za uzrocima pogibije dvojice radnika  turske kompanija „Rejl tek“, 31.oktobra 2019 godine, na gradilištu  dela trase brze pruge Beograd-Budimpešta, u Čortanovcima otkrile da su na tom infrastrukturnom objektu angažovani i radnici iz Indije.

Jutarnji protest radnika iz Indije pred Skupštinom grada Kraljeva

Od tada do danas broj radnika iz Indije se smanjio ali ne i njihovo nezadovoljstvo odnosima sa poslodavcem.

Oni su  formalno zaposleni u američkoj firmi „IDEA Capital LLC“, sa sedištem u Mjamiju koja ima poslovni aranžman sa preduzećem GP „Nikolić“ iz Kraljeva,koje je kao podizvođač,bilo angažovano na izgradnji vijadukta u Čortanovcima.

Indijski radnici nisu,jutros, želeli da daju izjave za medije u Kraljevu tako da smo ostali uskraćeni za njihovo viđenje razloga protesta kao i za informaciju da li su se i kome,danas, obraćali u lokalnoj samoupravi.

Njihovi predstavnici su,inače,pre pilikom njihovog prvog okupljanja na ovom trgu, pre par dana, bili na razgovoru kod gradonačelnika Kraljeva.

Prema najnovijim informacijama oni su započeli štrajk glađu na Trgu Jovana Sarića zahtevajući isplate zaostalih zarada i povratak kući u Indiju.

Na ovom  gradskom trgu su i ranije održavani  brojni  protesti radnika naročito u periodu od 2008 do 2012 ,u vreme konačnog prestanka sa radom velikih industrijskih preduzeća poput Fabrike vagona i Magnohroma.

Print Friendly, PDF & Email

Broj pregleda: 206

Komentari su zatvoreni.